2011. szeptember 2., péntek

Az ígéret szép szó…


A magyar tagozatok számának csökkenése az idei tanévben

Április 20-án Újvidéken a Kárpátia Alapítvány szervezte fórumon jelen volt Korhecz Tamás, az MNT elnöke, aki biztosította a jelenlevőket, hogy a Magyar Nemzeti Tanács semmit sem fog tenni az érdekelt szülők és pedagógusok megkérdezése nélkül, és a végsőkig támogatni fogja a magyar nyelvű oktatás ügyét, Újvidéken is. Az MNT elnöke hangsúlyozta továbbá, hogy mind a 78 vajdasági iskoláért kiáll, melyekben magyar nyelven is folyik az oktatás, függetlenül attól, hogy kiemelt fontosságúak vagy sem.
Egy tegnapi (ausgusztus 31-i – B. A. megj.) interjúban kiderült, hogy Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottsága elnökének nincsenek pontos adatai arról, hogy mely területeken hány iskolában került veszélybe a magyar tagozat (Határok, nélkül, Kossuth Rádió, 2011.08.31.) Csak azokról a területekről szerzett tudomást, ahonnan segítségért fordultak az MNT-hez. Nyilatkozatában azt is említette, hogy az MNT ragaszkodik az 5-ös tanulói létszámú osztályok megmaradásához.
Ezzel szemben a következő történt: az újvidéki Nikola Tesla Általános Iskolában nem hagyták jóvá a magyar első osztály indítását 5 tanulóval. Nyugat-Bácskában Gomboson (I.,II.,III.,VI. osztály) 7,5,7,6 alsó tagozatos létszám, Nemesmililicsen 6,6,9,3, Zomborban 6,6,7,8, Doroszlón 7,7,4,8, Szilágyin 2,5,5,8 tanulói létszámok mellett nem maradhattak meg az önálló osztályok.
Nem kell különösebb jövőbelátási képesség ahhoz, hogy levonjuk a következtetéseket.. A magyar nyelvű oktatás különböző politikai alkuk tárgya. (Az oktatási miniszter néhány napja Deli Andornál, a tartományi oktatásügyi titkárnál és annak helyettesénél járt, megegyezett velük az ésszerűsítést illetően.)
Ennek következményei egész közösségünk jövőjét befolyásolják. Ha minden évben bizonytalanság előzi meg a magyar tagozat indítását, a még eddig kitartott szülők is lemondanak az anyanyelvű oktatásról, annál is inkább, mert csak kis mértékben létezik magyar nyelvű felsőoktatás Vajdaságban. A szülő pedig tervezi a gyermeke jövőjét és ha nincs magyar felsőoktatás, ez arra ösztönzi, hogy szerb tagozatra írassa a gyermekét. És itt jelenik meg a magyar egyetem fontossága, illetve annak a kedvező helyzetnek a kihasználása, hogy az Újvidéki Egyetem rektora mostanában készségét fejezte ki a magyar nyelvű tanárképzéssel kapcsolatban. Mivel a magyar kormány csak az MNT-vel tárgyal, a levelet átadtam Lengyel Lászlónak, az MNT felsőoktatási kérdésekkel megbízott tanácsosának és Takács Mártának, a Felsőoktatási és Tudományügyi Bizottság elnökének. Megígérték, hogy szeptemberben lépéseket tesznek az ügyben.
Politikailag is ajánlott ennek a megvalósítása, hiszen a VMSZ ezzel a népszerűségét növelhetné a választópolgárok előtt.
Éppen ezért nem értem, hogy miért kellett belemenni ebbe a szomorú alkuba. Miért nem lehetett nemet mondani az oktatási miniszternek (akár az MNT, akár a VMSZ nevében, hiszen Deli Andor és Jeges Zoltán a VMSZ embere). Miért nem lehet egyszer már határozottan kiállni a magyar oktatás mellett? Hiszen nagy részben ezen múlik a jövőnk.
Azt már csak találgathatjuk, hogy mi lenne ha az MNT-nek törvény adta vétó joga lenne e kérdéseket illetően.
Nagy Margit, a VMPE elnöke
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4349/Az-igeret-szep-szo8230.html, 2011. szeptember 1. [16:44]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése