2011. szeptember 21., szerda

A vajdasági magyarok fellélegezhetnek


A szerb kormány módosítási indítvány formájában törli ki a kollektív bűnösség elvét a vagyon-visszaszármaztatásból

– A vajdasági magyarság számára törlődött a kollektív bűnösség elve a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvénytervezetből – tudtuk meg Varga Lászlótól, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjétől. – Miután napvilágra került a vagyon-visszaszármaztatási törvény tervezete, a VMSZ világossá tette, hogy semmilyen körülmények között nem tud egy olyan törvényre szavazni, amely bármilyen formában tartalmazza a kollektív bűnösség elvét. Ennek értelmében több más kérdés mellett benyújtottuk a módosítási indítványunkat, a szerb kormány azonban ma elfogadott egy saját módosítási indítványt, amely szerint az úgynevezett megszálló erők csak abban az esetekben záródnak ki a vagyon-visszaszármaztatási folyamatból, ha külföldi állampolgárként vettek részt a második világháborúban. A vajdasági magyarság tehát esetében törlődött a kollektív bűnösség elve – nyilatkozta lapunknak kedden a parlamenti képviselő, majd hozzátette: ebben az ügynek a lezárásához jelentős mértékben hozzájárult Martonyi János külügyminiszter belgrádi látogatása, amikor is kifejtette, hogy Magyarország, sőt az Európai Unió sem tudja elfogadni a kollektív bűnösség egyik formáját sem.
Az eddigi törvényjavaslat szerint az, aki 1941 és 1945 között Vajdaság területén teljesítette honvédségi kötelezettségeit, automatikusan ki lett zárva a vagyon-visszaszármaztatási folyamatból. A törvény általános vitájára szerdán kerül sor a Szerbiai Képviselőházban, majd a következő napokban a módosítási indítványokat is megtárgyalják. A parlamenti képviselő szavai szerint módosítási indítványt nyújtottak be a benyújtandó dokumentumokkal, valamint azzal kapcsolatban, hogy lehetőség nyíljon a csereingatlanokkal történő kárpótlásra. Mint megjegyezte, ennek az elfogadására semmiféle nyitottságot nem tapasztaltak. Ugyanakkor módosítási indítványt nyújtottak be, hogy ne csak az 1945. március 9-e után történt államosítási aktusok esetén történt vagyonelkobzások, hanem a második világháború során államosított vagyonokat is vissza lehessen igényelni. – A legfontosabb követelésünk teljesült – mondta Varga.
A kollektív bűnösség eltörlése többek között azért is fontos – hangsúlyozta a parlamenti képviselő –, mert ez azt valószínűsíti, hogy a néhány napja visszavont, rehabilitálásról szóló törvényből is kiiktatják a kollektív bűnösség elvét. Szavai szerint, a parlamenti vita során lesznek olyan vélemények, amelyek szerint a magyar nép kollektívan bűnös a második világháborúban történtek miatt, a szerb kormánynak azonban nincs mozgástere, mert számos érvvel sikerült bizonyítani, hogy diszkriminatív és az európai uniós értékrenddel összeegyezhetetlen a szóban forgó rendelkezés.

Diósi Árpád

Magyar Szó, 2011. szeptember 21., 1. és 4. o.

Hozzászólások (8):

kontra_pista
2011. szeptember 21. 14:11 | #8
# 7 kételyei igencsak üveglábakon állnak, mert a jog szerint jugoszláv állampolgárság nem szakadt meg a háború idején sem, mivel a hatalom megszállásnaktartja.

penge
2011. szeptember 21. 10:13 | #7
FELLÉLEGEZHETÜNK ????? Szerintem ez enyhénszólva TULZÁS !!!!!!!!!!
Ugyanis a Vargával készült interiuból azért egyértelmüen és tényszerüen NEM derül ki a kollektiv bünöség törlésésének fennállása !!!!!!! Varga megfogalmazásai nagyon képlékenyek és a ......." ha külföldi állampolgárként vettek részt a második világháboruban. " ..... megfogalmazás csak erösiti a kételyeket . Ki számitott 41-45 periodusában " külföldi állampolgárnak " a mai szemléletek szerint ???

Laik
2011. szeptember 21. 07:28 | #6
Csak nyugtával ildomos dícsérni a napot Kemeny legeny, mert nem nez lesz se az első se az utolsó VMSZ-hatalmi át-q-rás ....

polgar
2011. szeptember 21. 06:03 | #5
Fontosabb lett volna (és valószínü nehezebb is) kiharcolni a csere alapú kártalanítás lehetõségét, de mivel ez nem sikerült, nekem ugyanúgy rossz a törvény mint elõtte.

Kemeny.Istvan
2011. szeptember 20. 23:12 | #4
#3-Adjon Isten nekünk magyaroknak, még sok ilyen és ehhez hasonló mézesmadzagot!

squbi
2011. szeptember 20. 20:50 | #3
Miért érzem ugy,h ez megint csak egy mézes madzag? :S

Janos
2011. szeptember 20. 20:49 | #2
A vajdasági magyarok milyen állampolgárként vettek részt a második világháborúban?

viera-bundas
2011. szeptember 20. 20:37 | #1
Ez jó. Nem is volt érthető néhány élcelődés a Martonyi látogatásával kapcsolatban.
Ezek szerint .

http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-09-21_A_vajdasagi_magyarok_fellelegezhetnek.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése