2011. szeptember 21., szerda

Személycsere a Pannon RTV élén

Pró és kontra
Korhecz Tamás, az MNT elnöke és Mihók Rudolf, a Pannon RTV leváltott igazgatója nyilatkozott a menesztés okairól
Mihók Rudolfot, a Pannon RTV eddigi igazgatóját szombaton (szeptember 17-én – B. A. megj.) menesztette a Pannónia Alap közgyűlése. A leváltás okairól és az eljárás folyamatáról dr. Korhecz Tamás , a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Pannon RTV-t működtető Pannónia Alap alapítói közgyűlésének tagja, az alapító tagok egyike és az érintett, Mihók Rudolf nyilatkozott lapunknak.


KORHECZ: FELMENTÉSHEZ VEZETŐ KOCKÁZATVÁLLALÁS

Mihók Rudolfot, a Pannon RTV eddigi igazgatóját szombaton menesztette a Pannónia Alap közgyűlése. A leváltás okairól és az eljárás folyamatáról dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Pannon RTV-t működtető Pannónia Alap alapítói közgyűlésének tagja, az alapító tagok egyike nyilatkozott lapunknak.
– A dolog visszanyúlik az augusztus 20-án Palicson megtartott Szent István-napi ünnepség közvetítésére. Ennek az esetében Mihók Rudolf igazgatóként olyan döntéseket hozott, amelyeknek az lett a következménye, hogy egy bizonyos időponttól kezdve élvezhetetlenné vált az élő közvetítés. Azért mondtam, hogy az igazgató hozta a közvetítéssel kapcsolatos döntéseket, mert jelen volt a helyszínen. Igaz, hogy műszaki problémák miatt állt be zavar, az azonban, hogy a közvetítés összeomlott, annak is a következménye, hogy az igazgató magára vállalta annak kockázatát, hogy a műszak vonatkozásában ismert veszély bekövetkezzen – összegezte Korhecz.
Az MNT elnöke a folytatásban elmondta, hogy az ünnepséget követően a Pannónia Alap kuratóriuma megtárgyalta az esetet, méghozzá az igazgató jelenlétében. Ezen az ülésen, ahol sikerült tisztázni az igazgató közvetítéssel kapcsolatos eljárásának összes részletét, Mihók Rudolf felajánlotta lemondását. A kuratórium nem döntött a lemondásról, hanem összehívta a következő ülést, amikor is úgy szavazott, hogy az eset összes körülményét figyelembe véve felelősnek tartja az igazgatót, illetve elfogadja lemondását, magyarázta Korhecz.
– Időközben Mihók Rudolf visszavonta lemondását, még azelőtt, mielőtt annak megtárgyalása az alap közgyűlése elé került volna. Egyébként a kuratórium nem jogosult az igazgató felmentésére vagy kinevezésére. Az alapítói közgyűlés tagjai szombaton vitatták meg az ügyet, és megállapították, hogy az igazgató felelős az ünnepség közvetítésével kapcsolatos eseményekért. A közgyűlés tagjai meggyőző többséggel Mihók Rudolf felmentése mellett szavaztak, illetve ugyanezen az ülésen elfogadták a kuratórium másik javaslatát, s a Pannon RTV megbízott igazgatójává Bodzsoni Istvánt nevezték ki. A közgyűlésen sok dologról tárgyaltunk, Mihók Rudolf is jelen volt, elmondhatta érveit. Számomra az volt a legfontosabb, hogy a közvetítéssel kapcsolatos fejlemények, előzmények vonatkozásában Mihók Rudolf nem kérdőjelezte meg a tényeket. Az eljárás során megállapítottak tehát bizonyítást nyertek, és senki sem vitatta őket – részletezte Korhecz.
Lapunk kérdésére, hogy lett volna-e kisebb kockázattal járó megoldás az ünnepség közvetítésének a megvalósítására, az MNT elnöke igennel válaszolt. Bebizonyosodott, hogy volt kevésbé kockázatos megoldás. A Pannon RTV-ben szó is esett ezekről a megoldásokról, vagyis ezeket is felajánlották annak érdekében, hogy a közvetítést kockázat nélkül lehessen megvalósítani, hangsúlyozta Korhecz, valamint hozzátette, hogy az igazgató a helyszínen, élve saját jogköreivel, nem konzultálva a közvetítést megrendelőkkel, úgy döntött, hogy vállalja a kockázatot.
Másik kérdésünkre, hogy ezen az egy mulasztáson kívül volt-e másik „vád”, ami szerepelt a Mihók Rudolf elleni felmentési eljárásban, Korhecz közölte, hogy az alapítói közgyűlésen nem volt más téma. Egyéb kérdéseket, esetleges mulasztásokat, hibákat, elmaradt teljesítményt senki sem feszegetett, nyilatkozta a Pannónia Alap egyik alapító tagja.

Pesevszki Evelyn
Magyar Szó, 2011. szeptember 21., 1. és 4. o.


MIHÓK: A BIZONYÍTÉK MÁR SENKIT SEM ÉRDEKELT

Lapunk felkérésére Mihók Rudolf a következőképp kommentálta menesztését:
– Tekintettel arra, hogy mind a VMSZ, mind az MNT képviselői részéről többször is elhangzott, hogy lényegében a Vajdasági Magyar Szövetség csúcsvezetése részéről megnyilvánuló bizalomhiány, vagyis a személyem iránti bizalom elvesztése áll a leváltásom mögött, nem kívánok kitérni az augusztus 20-ai palicsi közvetítéshez fűződő vélt vagy valós felelősségemre, illetve annak mértékére. Ez a bizalom hat hónappal ezelőtt még alapvetően megvolt, hiszen a VMSZ képviselőjének támogatásával neveztek ki ötéves mandátumra a Pannon RTV élére. A lényegi kérdés tehát a következő: mi történt az elmúlt fél évben, ami a bizalom elvesztéséhez vezetett? Röviden úgy tudom összefoglalni, hogy Lovas Ildikó nem a jelenlegi megbízott főszerkesztőt, hanem egy másik személyt látott volna szívesen a Pannon élén, ezért belső végrehajtója révén elindította az intrikák és gáncsoskodások sorozatát. A szakítópróba a június 23-ai, a Magyar Szó főszerkesztőjének leváltásáról emlékezetes MNT-ülés élő közvetítése volt. Lovas Ildikó Pannon RTV-s főszerkesztő-jelöltjének szabotázzsal felérő cselekedetei, valamint a körülmények összefonódása oda vezetett, hogy komoly csorba esett a Pannon TV tekintélyén.
Az eset kapcsán azonnal felvetődött a megbízott főszerkesztő személyes felelősségének kérdése. Igazgatóként a megbízott főszerkesztő mögé és mellé álltam, aminek egyenes és azonnali következménye lett az, hogy Lovas Ildikó első számú célpontjává léptem elő a Pannon RTV-ben. Ettől kezdve csupán a megfelelő apropó hiányzott a félreállításomhoz.
Korhecz Tamásnak, az MNT elnökének azon kijelentésére reagálva, mely szerint a Pannon a lehető legrosszabb közvetítéstechnikát alkalmazta a palicsi ünnepségen, Mihók elmondta: természetesen más technikával, felvételről is be lehetett volna számolni az eseményről.
– A csata után mindenki okos. Amikor sikerült helyreállítani a műszaki hibát, azt gondolom, tíz ember közül kilenc az élő közvetítés mellett döntött volna – fogalmazott.
Arra a kérdésre, hogy leváltását megelőzően miért nyújtotta be lemondását, illetve miért vonta azt később vissza, Mihók a következőképp válaszolt:
– A lemondásomat egy olyan pillanatban nyújtottam be, amikor a saját szavamon kívül nem volt más bizonyíték a kezemben a palicsi élő közvetítés problémái kapcsán. Az eljárás során ezért felajánlottam lemondásomat. Amikor viszont, jóval később, megérkezett a Telekomtól, Belgrádból az az átirat, melyben elismerték, hogy a hiba náluk volt, elnézést kértek, s ígérték, nem fizettetik meg a szolgáltatást, akkor e bizonyíték birtokában visszavontam a lemondásomat. Úgy gondolom, a legnagyobb probléma az, hogy az elnök beszéde alatt szakadozott az adás. A belgrádi bizonyítékot minden illetékes megkapta, de csak lapoztak egyet, nem volt számukra érdekes. Ezért is állítom, hogy mindez csak ürügy, kifogás – a legjobb esetben is csak felszín, vagy egy felnagyított dolog, ami megfelelt a célnak, vagyis a menesztési szándéknak.
Az üggyel kapcsolatban megkerestük Lovas Ildikót a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosát is, de ő nem kívánt nyilatkozni.

Virág Árpád
Magyar Szó, 2011. szeptember 21., 1. és 4. o.

Hozzászólások:
http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-09-21_Szemelycsere_a_Pannon_RTV_elen_Pro_es_kontra.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése