2011. szeptember 24., szombat

Mégsem törlik el a kollektív bűnösséget


Varga László: A VMSZ az Alkotmánybírósághoz fordul

A vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvény javaslatából mégsem iktatják ki a kollektív bűnösség elvét. Néhány nappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a vajdasági magyarok ebben a témában fellélegezhetnek, csütörtökön éjszaka azonban nagyot fordult a kocka. A szerb kormány visszavonta a parlamenti eljárásból azt az indítványt, amellyel érdemben a Vajdasági Magyar Szövetségnek a kollektív bűnösség eltörlésére vonatkozó módosítási indítványa került volna beírásra a szóban forgó törvényjavaslatba, nyilatkozta lapunknak Varga László, a párt köztársasági parlamenti képviselője.


Varga László: A kormány semmiféle magyarázatot nem adott (Fotó: Ótos András)

Kérdésünkre, hogy adott-e bárki is magyarázatot a kormányból erre a váratlan pálfordulásra, Varga László a következőket foglalta össze: – A kormány semmiféle magyarázatot nem adott. Božidar Đelić integrációs kormányalelnök annyit mondott pénteken, a parlamentben, hogy a kormányt a köztársasági képviselőház választja meg, és mivel a képviselőházban többség kell a törvények elfogadásához, ezért visszavonták a szóban forgó módosítási indítványt. Ez azért abszurd, mert az elmúlt néhány évben több száz példa bizonyította, hogy Szerbiában igazából a kormány mozgatja a parlamentet, és nem fordítva. Valójában arról van szó, hogy a szerbiai társadalom 2011-ben nem érett még meg arra, hogy megértse: a kollektív bűnösség egy eltörlendő jogintézmény. Az általános vita és a részletes parlamenti vita során a Liberális Demokrata Párttal, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával, a kormányalelnökkel, vagy bárkivel folytatott „eszmecserék” alapján egyedül ezt a következtetést tudom levonni. A folyosói megnyilvánulások pedig nagyjából úgy szólnak, hogy a győztesek írják a történelmet – mondta Varga.
A beszélgetésből kiderült, hogy az LDP előre bejelentett „segítőkészsége” miatt a parlamentben a VMSZ négy képviselője már nem valószínű, hogy megbuktathatja a törvényjavaslatot, ezért marad az Alkotmánybíróság. A VMSZ meg van róla győződve, hogy a kollektív bűnösségre vonatkozó rendelkezés alkotmányellenes és ellentétes az európai mércékkel, értékekkel, illetve jogelvekkel, hangsúlyozta Varga, valamint hozzátette, hogy ezt mindenféleképpen megpróbálják bebizonyítani, ezért fordulnak majd az Alkotmánybírósághoz.
A vagyon-visszaszármaztatásról és a közvagyonról szóló törvényjavaslatokról hétfőn szavaz a parlament.

Pesevszki Evelyn
Magyar Szó, 2011. szeptember 24.
http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-09-24_Megsem_torlik_el_a_kollektiv_bunosseget.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése