2011. szeptember 27., kedd

Október 5-ére behívták, hogy harci beosztás kapjon


Belgrád – A Helsinki Emberjogi Bizottság levelet kapott egy férfitől, aki a szerbiai Honvédelmi Minisztériumtól néhány nappal ezelőtt behívót kapott, hogy 2011. október 5-én közöljék vele a harci beosztást. Ez a személy az interneten kutatva és a kapcsolatai által megtudta, hogy Požarevacon háború esetére a tartalékosok új valamilyen egységének a megalakításáról vagy felújításáról van szó – mondta a Danas című belgrádi napilapnak Sonja Biserko, a Helsinki Emberjogi Bizottság elnök asszonya (a képen).
Elmondása szerint, a férfi, akinek az identitását a nem kormányzati szervezet meg akarja védeni, levelében elmondta, hogy nem kíván és nem is fog a harci tartalék tagja lenni, hanem azt az emberi jogát akarja megvalósítani, hogy semmilyen feltételek között ne viseljen fegyvert, hát még hogy valaki még háborús szükségletekre „beossza”.
A levélben, amelybe a Danas újságírója betekintett, ez a férfi elmondta, attól fél a pénz- vagy börtönbüntetéstől, amennyiben a behívónak nem tesz eleget. „Az államnak, amelyik a gyermekkoromtól idáig, amikor már felnőtt ember lettem, a 31. életévében és családot tervez, nem teremtett feltételeket arra, hogy tisztességes életet teremtsek magamnak, bátorsága van azt kérni tőlem, hogy tartalékos legyek háború esetén. Ez mellett, még pénz- és börtönbüntetéssel fenyegetőzik, amennyiben ezt nem kívánom. Nem tudom, hogy mi önt el jobban, a félelem vagy a méreg”, írja a Helsinki Bizottsághoz érkezett levélben.
Úgyszintén elmondta, hogy ez a személy már az ENSZ emberjogi biztosának irodájához és a belgrádi Háborúellenes Akcióközpontjához fordult.
Szerbia Honvédelmi Minisztériuma, amelyet megkérdeztük, igaz-e hogy Požarevacon katonai egységet alakít, vagy újít fel és hány behívót kézbesítettek, valamint hogy milyen jogai vannak az olyan személynek, aki nem kíván eleget tenni ennek a behívónak, a mai napig nem válaszolt a kérdésünkre.

L. V.
Danas, 2011. szeptember 19., 3. o.
Fordította: B. A.




A Honvédelmi Minisztérium a harci beosztások kézbesítéséről

MINDEN A TÖRVÉNY SZERINT TÖRTÉNT

Belgrád – Nem valamilyen „új” háborús egység megalakításáról van szó, hanem a harci beosztás közléséről, megváltozásáról és megszüntetéséről, amit a szerbiai helyőrségek katonai-, munka- és anyagi kötelezettségeiről szóló törvénnyel összhangban alkalmaznak, amelyek közé tartozik a požarevaci helyőrség is.
A Honvédelmi Minisztérium területi szerveinek tevékenysége, a hadsereg harci egységeinek feltöltésével kapcsolatban, rendszeres, tervezett és folyamatos, és a nyilvánosság ezekről rendszeresen értesül. A hadkötelesek behívására vonatkozó információk már évek óta rendszeresen megjelennek a Honvédelmi Minisztérium honlapján , mondták a Danasnak, azzal a levéllel kapcsolatban a Helsinki Emberjogi Bizottságnak küldött egy férfi, aki behívót kapott a harci beosztás átvételére, és aki nem kíván a harci tarlék tagja lenni.
A reszortminisztériumban azt mondják, hogy a katonai egységek megalakítására, átalakítására és megszüntetésére, valamint a harci beosztásra és a behívott katonakötelezettek számára és a behívás okaira vonatkozó adatok katonai titkot képeznek és, az illetékes szerv külön döntése nélkül, nem képezhetik nyilvános viták tárgyát.
A Danas kérdésre, hogy milyen jogaik vannak azoknak a személyeknek, akik nem kívánnak tagjai lenni a harci tartaléknak, a Honvédelmi Minisztériumban azt mondták, hogy a tartalékos egységek tagjainak kötelessége, hogy az illetékes területi szerv behívójára megjelenjenek, a behívón megjelölt időben és helyen. „Amennyiben a behívott személy nem tesz eleget a behívónak, és távolmaradását nem igazolja, viselnie kel a törvényben megszabott szabálysértési és bűnügyi szankciókat”, közölte a Honvédelmi Minisztérium. A minisztériumban hozzátették hogy, amennyiben a tartalékos személy lelkiismereti kifogás miatt, a törvényben meghatározott feltételek mellett, nem kíván a Szerb Katonaság tartalékosa lenni (fegyvert viselni), ezt a jogát legkorábban négy évvel a szolgálati idő letöltése után valósíthatja meg. „Ebben az esetben a katonakötelesnek kötelessége a területi szervnél jelentkezni, amelyiknél a katonai nyilvántartásban van, és kérvényt írjon, amelyhez mellékelni kell a civil szolgálatról szóló törvényben előírt bizonyítékokat. A katonaköteles, akinek elismerik a lelkiismereti kifogást, a katonai nyilvántartásban marad, beosztást kaphat a polgárvédelem, valamint más védelmi erők tartalékos egységébe és ezeknek az egységeknek a gyakorlatára behívhatják”, közli a Honvédelmi Minisztérium.

L. V.
Danas, 2011. szeptember 20., 5. o.
Fordította: B. A.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése