2011. szeptember 23., péntek

Mégis marad a törvényben a kollektív bűnösség elve


A vagyon-visszaszármaztatási törvényből mégsem iktatják ki a kollektív bűnösség elvét. A részletekről Varga László parlamenti képviselőt kérdeztük.

A kormány az éjszaka visszavonta a parlamenti eljárásból azt a módosítási indítványt, amellyel elfogadta volna a VMSZ módosítási javaslatának a lényegét, hogy a vagyon-visszaszármaztatási törvényből törlődjék a kollektív bűnösség elve. Ezáltal nem veszik el az a rendelkezés, amely automatikusan kizárja a vagyon-visszaszámaztatási folyamatból azokat, akik a második világháború folyamán – a törvény szóhasználatával élve – a megszálló erők kötelékében harcoltak. Ez természetesen a magyarokat érinti hátrányosan.
Mi áll jelenleg a törvényjavaslatban?
Jelenleg az a törvényjavaslat vált aktuálissá, amelyben újra benne van a kollektív bűnösség elve. Ez egy olyan jogelv, amelyet az európai jogrendek évtizedekkel ezelőtt a múlt részévé tettek. Ebből kifolyólag a számunkra semmilyen módon nem elfogadható.
Van-e erre jogorvoslat?
Ami a parlamenti és a jogi eszközöket illeti, jelenleg egyedül az alkotmánybírósághoz fordulhatunk.
Annak, ami ma történt, sokféle üzenete van. A legfontosabb mindenképpen az, hogy a többségi társadalom még 2011-ben sem érett meg arra, hogy eltörölje a szerbiai jogrendből a kollektív bűnösség elvét. Sajnos ez a többségi pártok véleménye. Mi természetesen a jövőben minden alkalmat megragadunk arra, hogy harcoljunk ennek az elvnek a törléséért. Most még inkább fontossá válik az akadémiák közötti vegyes bizottság működése, amely a második világháború során történt események föltárásával foglalkozik. Amennyiben a két akadémia ezzel a kérdéssel kapcsolatban nyugvópontra jut, akkor egyszerűbb lesz a politikai pártoknak is megérteniük azt, ami akkor történt, és talán szélesebb látókörben tudnak tekinteni ezekre a dolgokra.

Jergić Julianna

http://www.vajma.info/cikk/tukor/4398/Megis-marad-a-torvenyben-a-kollektiv-bunosseg-elve.html, 2011. szeptember 23. [15:39]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése