2012. október 15., hétfő

Október 15.

A falusi nők világnapja (Svetski dan seoskih žena Međunarodni dan žena na selu / World Rural Women’s Day)


A falufejlesztés elsősorban minden ország kormányának, polgári társadalmának és azoknak az emberelnek a felelőssége, akik ezen dolgoznak – a nemzeti környezet ösztönzésén alapul, amely magában egyesíti a hatékony és koherens politikát, a jó irányítást és a felelős intézményeket. Az
Egyesült Nemzetek Szervezete által 1995-ben Pekingben rendezett nőkonferencián, amely a falusi nők világnapjának megtartásáról szóló döntést is hozta, a kormányok kötelezettséget vállaltak, hogy a nők számára biztosítja a szerkezetekben és a döntéshozatalban való egyenlő részvételt és növeli a nők lehetőségét és képességeit a döntéshozatalban és az irányításban való részvételhez”.
Magyarországon 2000-ben vezették be a falusi nők világnapjának évenkénti megünneplését.
A Vajdasági Zöld Háló (Zelena mreža Vojvodine) 2004-ben a világ falusi nőihez címzett nyílt levéllel csatlakozott a Nők Világértekezlete Alapítvány (WWSF) felhívásához, amely 1997 óta számára világszerte kampányokat szervez a falusi nők megsegítésére. Ezt napot ma már a világ több mint 100 országában ünneplik. 


Látássérültek Nemzetközi Napja és a Fehér Bot Napja / Látássérültek (a fehér bot) nemzetközi napja [Svetski dan slepih i slabovidih, Svetski dan belog štapa / World Blind Day and (International) White Cane (Safety) Day]



A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való beilleszkedésük és életük teljesebbé válásának útját.
 




A kézmosás világnapja (Svetski dan pranja ruku/čistih ruku / Global Handwashing Day)

Az először 2008-ban több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF kezdeményezésére megrendezett világnap célja, hogy ösztönözze a higiéniai szabályok betartását, tudatosítsa a szappannal történő kézmosás kedvező hatásait a betegségek megelőzésében. A világnapot eredetileg a kisgyerekek és iskolások számára hozták létre, de bárki csatlakozhat, így a nap eseményein évente száz országban 200 millió ember vesz részt.
A szappannal történő kézmosás a leghatékonyabb és legolcsóbb módja a hasmenéses és akut légúti megbetegedések elkerülésének, amelyek gyerekek millióinak életét követelik minden évben. A rendszeres étkezés előtti és a toalett használata utáni kézmosás gyakorlata több életet menthetne meg, mint a védőoltások és az orvosi kezelések, a hasmenéses megbetegedések száma például a felére csökkenhetne. A világnapnak jelképe is van, amelyen játékosan megrajzolt, egymás kezét fogó vízcsepp, szappan és egy kéz látható.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése