2012. október 9., kedd

Október 7.


Október első vasárnapja       
Az állatok világnapja [Svetski dan (zaštite) životinja / World Animal Day]

A világnapok sorában számtalan, az állatokkal foglalkozó ünnep alakult ki, felmérve a „konkurenciaharcot” mindegyik keresi saját arculatát, amellyel újat és különlegeset nyújtani.
Az állatok világnapját 1931-ben Olaszországban hívták életre, a kezdeményezés célja a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt. Később a kör tágult, minden állat védelmét felvállalta, a világnapok szaporodásával párhuzamosan viszont egyre inkább a velünk élő állatok kerültek a középpontba. Eredeti időpontja október 4-e, Assisi Szent Ferenc, a ferences-rend megalapítója, az állatok, a kereskedők és a természeti környezet védőszentje halálának évfordulója. A rendalapító Szent Ferenc (Olaszország, 1181 vagy 1182-1226. október 4.) az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. A szervezők a leggyakrabban október első vasárnapjára szervezik a programokat, hogy még több emberhez eljusson az üzenetük.
Magyarországon 1991-től tartják. (Április 24-e, a kísérleti állatok védelmének világnapja, május 10-e, a madarak és fák napja, október 2. pedig a háztáji állatok világnapja!)


Október első hétvégéje        
Madárfigyelő világnap (Svetski dan posmatranja ptica / World Birdwatch Day)

A madárfigyelő világnapot az 1990-es kilencvenes évek elején hirdették meg. Az események legfontosabb célja az őszi madárvonulás megfigyelése, amellyel felhívják a társadalom figyelmét a madár- és természetvédelem fontosságára. A nap szervezője a BirdLife International, egyes országokban pedig a helyi madárvédő szervezetek. A világnap keretében Európai Madárfigyelő Napot is tartanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése