2012. október 16., kedd

Október 16.

Élelmezési Világnap (Svetski dan hrane / World Food Day)


Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1945. október16-án alakult meg. A jelképes dátumon, október 16-án szervezik meg minden évben az élelmezési világnapot.
A FAO 1979-ben – magyar határozati javaslat alapján – döntött a világnap megrendezéséről. Célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. Annak ellenére ugyanis, hogy a világban elegendő élelmiszert állítanak elő planétánk minden lakosa számára, az élelmiszerár-emelkedés miatt csaknem egymilliárd ember nem jut elegendő ennivalóhoz.
Az ENSZ-közgyűlése – az 1980. december 5-i 35/70 számú határozattal – jóváhagyta a világnap megtartását, arra a tényre való tekintettel, hogy „az élelem az emberi túlélés, a jólét és az alapvető emberi szükséglet tartozéka”.


A kenyér világnapja (Svetski dan hleba / World Bread Day)

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége (UIB) 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése