2012. október 14., vasárnap

Október 14.

Szabványosítási világnap (Svetski dan standarda / World Standards Day)

A Londonban 1946. október 14-26. között 25 ország részvételével megtartott konferencia elhatározta a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (International Organization for Standardization – ISO) megalakítását.
A szabványok nemzetközi koordinációját és egységesítését végző szervezetet a tagországok műszaki elszigeteltségének megszüntetése, a közös szabványok elkészítése és azok minél szélesebb alkalmazása érdekében alapították. Az ISO genfi székhellyel 1947. február 23-án kezdte meg működését. Célja az országok műszaki elszigeteltségének megszüntetése, a közös szabványok elkészítése és azok minél szélesebb alkalmazása. Az ISO-ban 160 országot a nemzeti szabványosítással megbízott intézménye képviseli így Magyarországot a Magyar Szabványügyi Testület.
A szabvány a modern kor termékének tűnik, ám eredete sokkal régebbi. Építészeti és tárgyi emlékek bizonyítják, hogy már az ókorban több helyütt előírások rögzítették az utak szélességét, a téglák méretét, s például a harci szekerek is szabvány-előírások alapján készültek. A szabványok azért hasznosak és azért olyan kiterjedt az alkalmazási körük, mert a mindennapi élet tapasztalataira támaszkodnak, a különböző helyeken és területeken működő emberek igényei alapján készülnek. Szabványosítás nélkül nincs műszaki kultúra, műszaki haladás, a nemzetközi szabványok kulcsszerepe abban rejlik, hogy összehangolják a műszaki együttműködést és fejlesztést és alkalmazást.
E napon minden esztendőben szerte a világon felhívják a figyelmet a minőségvizsgáló rendszer korszerűsítését, az egységes műszaki követelmények érvényesülését szolgáló szabványosítási munka jelentőségére. A szabványosítás a technika és a piaci igény fejlődésével összhangban folyamatosan módosul.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum


Nemzetközi Gyaloglónap (világnap) (Svetski dan pešačenja / World Walking Day)

A rendezvénysorozat célja a gyaloglás megismertetése, megszerettetése egy, a világ minden részén megrendezésre kerülő esemény keretében, hogy a lehető legtöbb embert mozgósítsa a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód érdekében.
A nemzetközi gyalogló napot először 1993-ban rendezték meg a TAFISA (a Szabadidősport Világszervezete) javaslatára. Néhány év múlva már nemzetközi gyalogló találkozót is tartottak. A résztvevő országok száma rohamosan növekedett, Magyarország 1999-ben csatlakozott a mozgalomhoz.
 




Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává (Svetski dan davalaca organa / World Day for Organ donation and Transplanatation)

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napja az Európa Tanács kezdeményezésére indult 14 évvel ezelőtt, majd 2005-ben a WHO a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította. A rendezvény célja tiszteletadás a donorok és családtagjaiknak illetve szolidaritás kifejezése a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt. Ez a nap legalább egyszer évente lehetőséget teremt arra, hogy határokon átívelően eshessen szó a szervátültetésről, mint életmentő beavatkozásról, emellett a szervátültetésen már átesett emberek köszönetüket fejezik ki az átültetéseket végző sebészeknek, transzplantációs szakembereknek.


A szépség világnapja (Magyarországon) [Svetski dan lepote (u Mađarskoj) / World Beauty Day (in Hungary)

Magyarországon 2001 óta kerül megrendezésre a Szépség Világnapja. A rendezvény a szépséggel és annak sokszínűségével, megnyilvánulási formáival foglalkozik. 
A rendezvény két részből áll: a Szépség Expóból és a Gálából. A Szépség Expo hagyományos kiállítás, vásár, melyen a kiállítók közül valaki elnyerheti a Szépségek Díját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése