2012. október 10., szerda

Október 10.

A lelki egészség (mentálhigiénia) világnapja (Svetski dan mentalnog zdravlja (mentalhigijene) / World Mental Health Day)

A lelki egészség (mentálhigiéné) és a lelki betegség közötti határ nagyon keskeny. Az egyén saját állapotának megítélése és a többség mércéje a mentális egészségről eltérő eredményre vezethet. Belső konfliktusok minden emberre jellemzőek, ezek felhalmozódása és rosszul kezelése is válthat ki lelki betegséget. Az egészséges embert szorongásai nem akadályozzák túlságosan abban, hogy képes legyen dolgozni, részt venni a társas kapcsolatokban. Az egészséges lelkiállapot nem a véletlen műve, nemcsak elérhető, de fejleszthető is, ha erre időt és energiát áldozunk.
Az 1948-ban alakult Lelki Egészség Világszövetsége nonprofit szervezetként arra törekszik, hogy elősegítse az érzelmi és lelki zavarok megelőzését, megfelelő kezelését és a mentális zavarokban szenvedők gondozását. A lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja. Ezeket a jogokat az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata is kinyilvánította, s ezt a dokumentumot Magyarország 1991-ben ratifikálta.
A lelki egészség világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én, Magyarországon 1994 óta tartják.
Ez érdekes adat: A WHO 2001-es egészségjelentése megállapítja, hogy a mentális problémák a Föld lakosságának 20-25 százalékát érintik életük során.


A halálbüntetés elleni harc világnapja (Svetski dan protiv smrtne kazne / World Day against the Death Penalty

Október 10-e a halálbüntetés elleni harc világnapja, amely arra emlékeztet, hogy a halálos ítélet a legalapvetőbb emberi jogot – az élethez való jogot sérti és alkalmazása helyrehozhatatlan hibával járhat, mert egyetlen büntetőjogi rendszer sem képes kizárni azt a kockázatot, hogy ártatlanokat ítéljenek el. A világon először 1786. november 30-án, az itáliai Toscanai Köztársaságban törölték el a halálbüntetést. A világnap azért került október 10-ére, mert a szervezők azt akarták, hogy arányosan essen az emberi jogok napjai – június 26-a kínzások áldozatainak emléknapja és december 10-e, az emberi jogok napja – közé.)


A halálbüntetés eltörlésének európai napja (Evropski dan protiv smrtne kazne / European Day against the Death Penalty)

Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 2007. szeptember 26-án meghirdette, hogy október 10-e a „Halálbüntetés elleni európai nap” legyen. 
Az Európai Unió minden esetben és a körülményektől függetlenül ellenzi a halálbüntetés alkalmazását. Annak egyetemes eltörlése az EU emberi jogi szakpolitikájának egyik fő célkitűzése. Európában 1997 óta de facto eltörölték a halálbüntetést.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése