2012. október 20., szombat

Október 20.A csontritkulás világnapja (Svetski dan protiv osteoporoze / World Osteoporosis Day)

A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját korábban június 24-én, 1999 óta október 20-án tartják az ENSZ egészségügyi szervezetének, a WHO-nak az indítványára. Magyarországon 1996-ban rendezték meg először.
A csontritkulás kóros folyamat, amelynek következményeként a csontokban a szilárdságot és keménységet, valamint a testmagasság megtartását biztosító ásványi anyagok – főként a kalciumfoszfát és a sók – mennyisége csökken, emiatt a csontok elvékonyodnak, törékennyé válnak.
A betegség sajnos népbetegségnek számít, ezért is kap egyre nagyobb figyelmet. A megelőzésére ajánlott leghatásosabb megoldás a rendszeres mozgás, és az egészséges életmód.Statisztikai Világnap (Svetski dan statistike / World Statstics Day)
 
Az ENSZ Közgyűlése 2010. június 3-án október 20-át Statistitkai Világnappá nyilvánította
Témái: a statisztika eredményei, alkalmazása, szakszerűgése és hitelessége.
A magyrországi statisztika egyik atyjaként Keleti Károlyt tartják nyilván. Széles látókörű, európai színvonalú gondolkodó volt, egyaránt kiváló elméleti közgazdászként és statisztikusként, ugyanakkor rendkívüli gyakorlati érzékkel bíró, szervező tehetségű hivatalnok és iparpolitikus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése