2012. október 1., hétfő

Október 1.



Idősek Világnapja (nemzetközi napja) (Međunarodni dan starijih osoba / International Day of Older Persons)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 1990. december 14-én elfogadott 45/10-os számú határozata alapján először 1991-ben rendezték meg az idősek világnapját, azóta minden év október 1-jén megemlékezünk a Föld hatvan év feletti lakosairól. Az intézkedés célja, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort. 1999-ben hasonló elnevezésű éves rendezvénysorozatot tartottak.
A demográfiai adatok szerint jelenleg a Földön mintegy hatszázmillióra tehető az idősek száma, az elkövetkező húsz évben pedig számuk megkétszereződik. 


A fájdalomcsillapítás világnapja (Svetski dan ublažavanja bolova / Global Day Against Pain)



Sokak életét nap mint nap megkeseríti a fájdalom. Noha kellemetlen, a fájdalom biológiai szempontból mégis egyérteműen hasznosnak mondható. A szervezetünket ért olyan káros hatásra hívja fel a figyelmet, ami általában a szövetek sérülésével jár. Ne feledjük azonban, a fájdalom csak tünet, a kiváltó ok kiderítése és kezelése viszont orvosi feladat.
 


Október első hétfője             
A gyermekek világnapja (A Gyermekhét kezdete / Svetski dan deteta, Početak dečje nedelje / World Children’s Day)

1990-től, egyes források október 1-jére rögzítik. (Lásd még április 2., a nemzetközi gyermekkönyvnap, május utolsó vasárnapja, a Nemzetközi Gyermeknap, szeptember 20., a gyermekek világnapja, október 1–7., a Gyermekhét Szerbiában, november 19., a gyermekbántalmazás megelőzésének világnapja és november 20., az Egyetemes Gyermeknap alatt! Bővebben lásd a könyvben!)


Október első hétfője 
Habitat (az emberi települések) Világnap(ja) (Svetski Habitat dan / Svetski dan Habitata (ljudskih naselja) / World Habitat Day)

A Habitat Világnapot 1986. október 6-án rendezték meg először világszerte, az ENSZ Emberi Települések Bizottságára, a Habitatra utalva (az ENSZ-közgyűlés 40/202-es számú határozata alapján). A Habitat 1976-ban alakult, fő célkitűzése a települések életkörülményeinek minőségi javítása. A Habitat Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet annak érdekében, hogy a világon minden ember számára biztosítani kell a legelemibb jogot, a kellemes otthont és lakáskörülményeket, valamint hogy emlékeztessen az emberi települések jövője iránti kollektív felelősségre. (Lásd július 1., az Építészeti Világnap alatt is!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése