2012. október 12., péntek

Október 12.

Október második péntekje


A tojás világnapja (Svetski dan jaja / World Egg Day)
 
A tojás világnapja, amelyet a Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére, az idén október 12- re esik, ekkor több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére a táplálkozásban. A tojás 13 vitamint tartalmaz (a C-vitaminon kívül minden szükségest), közülük a D-vitaminnak ez a legfontosabb hazai forrása. Lecitin és kolin tartalma miatt mind az egyedfejlődés korai szakaszában, mind időskorban fontos az idegrendszeri funkciók kialakulása, illetve megtartása terén. Szakemberek szerint az anyatej után a tojás a legteljesebb, mással nehezen pótolható fehérje, melynek zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai ideális arányúak.
Az 1980-as években a táplálkozással foglalkozó szakemberek egy csoportja úgy vélekedett: magas koleszterintartalma miatt fogyasztása csak korlátozott mennyiségben ajánlott. A kilencvenes évek elején a kérdés tudományos megítélése gyökeresen megváltozott, miután több vizsgálat bizonyította: a tojásban lévő koleszterinféle nem káros, hanem kifejezetten hasznos az emberi szervezet számára. Napi egy tojás elfogyasztása nemhogy káros lenne, hanem kifejezetten hasznos, ugyanis az emberi szervezetnek a normális működéshez koleszterinre szükség van.
Főleg gazdasági okok miatt Magyarországon a tojásfogyasztás az utóbbi években folyamatosan csökken. 2011-es adatok szerint 2005-ben 280 darab, 2007-ben 270, 2009-ben már csak 247 darab volt az egy főre jutó éves fogyasztás. A 2011-es esztendőt megelőző nyolc évben a tojás termelése is 30 százalékkal csökkent hazánkban.
A világnaphoz kötődően Siófokon minden év októberében megrendezik a tojásfesztivált. Idén 10. alkalommal kerül erre sor október 12. és 14. között.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum


Október 11. 

Fiatal lányok nemzetközi napja (Međunarodni dan mladih devojaka / International Day of the Girl Child)


Szerte a világon 75 millió kiskorú lány nem járhat iskolába, ami nemcsak az emberi jogok súlyos megsértését jelenti, hanem a szegénység elleni harcot is megnehezíti – derül ki a nap alkalmából megjelent tanulmányból.
A jelentést a fiatal lányok nemzetközi napja alkalomból tették közzé, amelyet az ENSZ döntése nyomán idén először tartanak meg. A Mert lány vagyok - lányok a világban 2012-ben című dokumentumot a Plan International brit nem kormányzati szervezet készítette. „A becslések szerint világszerte 75 millió lányt fosztanak meg az iskolába járás lehetőségétől, ami az emberi jogok súlyos megsértésének minősül, illetve a lehetőségek óriási pazarlását jelenti” – hívta fel a figyelmet a szervezet.
A jelentés elsősorban a 11 és 15 év közötti lányok helyzetét mutatja be. Egy tanult lány esetében kisebb a valószínűsége annak, hogy nemi erőszak áldozata lesz, illetve annak is, hogy még felnőtté válása előtt férjhez megy és gyereket szül - mutatott rá Nigel Chapman, a Plan International vezetője. A dokumentum kitér arra is, hogy a középfokú oktatásban való részvétel hosszú távon „védelmet biztosít” a HIV-vel, a szexuális zaklatással és az emberkereskedelemmel szemben is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése