2012. október 25., csütörtök

Véget ért a sztrájk a Mozaik Televízióban

A szakszervezet nem elégedett a Mozaik TV kuratóriumának a döntéseivel, de beszüntették a sztrájkot, mert szerintük veszélybe került a televízió léte

A Mozaik Televízió Függetlenség Szakszervezete kedden arról értesítette a közvéleményt, hogy 2012. október 23-án a délutáni órákban megszületett a sztrájk beszüntetéséről szóló megegyezés a szakszervezet képviselője és a Mozaik Alapítvány működtette Mozaik Televízió megbízott igazgatója között. Ez azt jelenti, hogy szerdától, azaz október 24-től már rendes munka folyik a televízióban.
Hoffmann Artúr, a Mozaik Televízió megbízott igazgatója elmondta lapunknak, hogy a 2011. októberétől 2012. augusztusáig elmaradt fizetéseiket a dolgozók három részletben kapják meg, az utolsó részletet jövő márciusban folyósítják. Sajnos a Mozaikban létszámcsökkentés várható.
– A Mozaik TV kuratóriuma megszavazta azt az ésszerűsítést, amelynek alapján nyolcan maradnak állandó munkaviszonyban, ebből két újságíró-szerkesztő dolgozik majd a jövőben. Az új műsorrács, amelyet november elsejétől szeretnénk életbe léptetni, még nem alakult ki teljes mértékben, annyit elmondhatok, hogy szeretnénk a sugárzási időpontokat megváltoztatni. A Delta televízióval osztozunk a csatornán, mi azt szeretnénk, hogy ne két-két órás terminusokban váltakozva sugározzuk, hanem esetleg nagyobb terjedelemben közvetítsük műsorainkat. Erről még nem tárgyaltunk a Delta Televízióval, lehet, hogy ez számukra nem felel meg. Most az a helyzet, hogy az éjszaka a miénk, ami számunkra nem felel meg, mert éjjel kettőtől hajnali ötig nem sokan nézik a Mozaikot. Az biztos, hogy az új műsorrács alapján a Pannon televízióval szorosabb lesz az együttműködés, de a részletekről majd csak október végén születik megállapodás, egyelőre tárgyalások folynak ezzel kapcsolatban – magyarázta Hoffmann.
Király Károly, a Mozaik Televízió kuratóriumának elnöke szerint sikerült majdnem mindent teljesíteniük, amit a dolgozók el szerettek volna érni.
– Sok energiát fektettünk abba, hogy a munkások által megfogalmazott követeléseket teljesítsük. Minden pontra sikerült megoldást találnunk, a legfontosabb, az elmaradt pénz kifizetése három részletben történik, az elsőt már e hó végén kézhez kapják a dolgozók. Az egyedüli gond az volt, ahol követelték a sztrájk ideje alatt is a fizetésüket, amit a törvény nem is ír elő, de találtunk erre is egy kompromisszumos megoldást – mondta Király.
A kuratórium elnöke hozzátette, megszületett az új munkaügyi szabályzat, amelynek értelmében felére csökken a Mozaik TV munkásainak a száma.
– Miután befejeződtek a tárgyalások, és megszületett a megállapodás, sajnálattal nyugtáztuk, hogy csak leépítés árán sikerült helyére tenni a dolgokat, mert mi nem így terveztük. Tulajdonképpen ez a nyomás, a sztrájk vitte ilyen irányba a dolgokat. A sztrájk kifelé eléggé negatív jeleket mutatott, és azok, akiktől pénzt várunk – a város és más szervezetek – nem örvendtek az előállt helyzetnek. Ilyen körülmények között, csak annyi embert tarthattunk meg, amennyinek valóban biztosítani tudjuk az állandó bérezést. Nagyon fontos, hogy a televízió megmaradjon, egyelőre nyolc ember lesz állandó munkaviszonyban, ami nem jelenti azt, hogy ha több munka adódik, akkor nem tudunk foglalkoztatni további munkaerőt. Újvidék városa biztosította ez idáig is a vállalat munkásainak a bérezését, de az összeg nem volt elegendő, így a kuratórium annak idején 80 százalékkal csökkentette a béreket abban a reményben, hogy majd kedvezőbben alakulnak a jövőben a dolgok, de a gazdasági válság sajnos lesújtott – fejtette ki Király.
A Mozaik Televízió ezek szerint egyelőre az újvidéki hatalomtól függ, így megkérdeztük, mennyire bíznak a haladók és a szocialisták bőkezűségében?
– Igaz, hogy új felállás van az újvidéki képviselő-testületben, de a pénzelésről már megbeszéléseket folytattunk partnerünkkel, az Újvidéki Televízióval, ugyanis rajtuk keresztül érkezik a mi támogatásunk is. Ott megnyugtattak bennünket, hogy a szerződés érvényben marad, és hogy tovább pénzelik a Mozaik Televíziót – magyarázta a Mozaik TV kuratóriumának az elnöke.
Emlékeztetőül, a Mozaik Televízióban az első figyelmeztető sztrájkra április 19-én került sor, a munkások azért voltak elégedetlenek, mert már egy ideje csökkentett fizetést kaptak, és az útiköltségek kifizetése is késett, majd szeptember 3-án általános sztrájkot hirdettek, és a mostani megállapodás aláírásáig volt érvényben.
hgy
Magyar Szó, 2012. október 25., 12. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése