2015. március 14., szombat

Köszönjük a VMSZ-nek és a szövetségeseinek: Zentán (is) rohamosan csökken a középiskolások száma!

zentai-gimiSemmi kétség, hogy Zenta az első számú Tisza menti oktatási központ.
Ebben a városban négy középiskola működik, amelyekbe az általános iskola befejeztével - a helybelieken kívül - a környező községek: Ada, Magyarkanizsa, Csóka és Törökkanizsa diákjai is szép számban iratkoznak. A "szép szám" azonban egyre inkább megkérdőjelezhető.
Az elvándorlás, amelyet egyesek az egyszerűsített honosítási eljárással, illetve azzal, hogy a magyar állampogárságnak köszönhetően sokan az EU országaiban találhatnak munkát, valamint a lesújtó demográfiai mutatókkal magyarázzák, odáig vezetett, hogy a zentai tantermek évről évre üresebbek.
Már most szinte biztosnak mondható, hogy a zentai középiskolákba a következő tanévtől mintegy hetven új diákkal kevesebben folytatják tanulmányaikat, mint jelenleg. Ez ugyebár három egész osztályt jelent!
Tisza mentén az általános iskolák részéről közölt adatok alapján ez év májusában mindössze 720 végzős diák várható. Ebből a magyar nyelven tanulók száma 542. A tavalyi adatokhoz viszonyítva tehát legalább 70 diákkal csökkent a nyolcadikos tanulók száma.
Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja rámutatott arra a tényre is, hogy a tanulók (illetve szüleik) egy része a külföldi, főleg magyarországi középiskolai továbbtanulást választják. Tehát ez esetben nem azokról van szó, akik Nyugatra vándorolnak.
Kormányos Katona úgy véli, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az itteni középiskolákat vonzóvá tegyék a tanulók számára. (Ezt nem égeszen értem. Egyáltalán hogyan lehet növelni ezeknek az intézményeknek a vonzerejét, főleg olyan szintig, hogy az anyaországi iskolákat választó diákok/szülők, de méginkább az "áldott" EU országaiba készülő családok hirtelen meggondolják magukat csak azért, hogy a gyermekeik zentai sulikban folytassák tanulmányaikat?).
Az illetékesek a Zentai Gimnázium esetében szeretnék, ha megmaradna a három magyar nyelvű tagozat. Ezek közül az egyik általános szak lenne, a másik társadalmi, a harmadik pedig természettudományi-matematikai, szerb nyelven pedig egy általános és egy társadalmi tagozatnak a megnyitását tervezik. Összesen 150 tanuló jelentkezésére számítanak.
Az Egészségügyi Középiskolában három tagozat megnyitását tervezik 90 diákkal, kettőt magyar és egyet szerb nyelven, míg a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskolában mindkét nyelven szeretnék folytatni a hároméves magyar és szerb nyelvű kereskedelmi képzést, valamint a négyéves közgazdasági technikus képzést, összesen 138 tanulóval. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba húsz tanuló felvételizhet majd magyar nyelven a matematikai és húsz a képzőművészeti szakra.
A délvidéki magyar diákok számának ennyire rohamos csökkenéséért a tragikus politikai és gazdasági válságokat gerjesztő rosszabnál rosszabb szerb kormányok, de nem kevésbé a Vajdasági Magyar Szövetség is felelős, amely fennállása óta csaknem minden szerb politikai erőnek "lefeküdt", jelenleg pedig a katasztrofális, embertelen szerb hatalom összetevő része.
Most látszik igazából, mennyire igazuk volt azoknak, akik a délvidéki magyar területi autonómiáért szálltak síkra, amely megmenthette volna nemzettársainkat ettől a szörnyű "européer" balkáni káosztól, és lehetővé tette volna, hogy fiataljaink (is) a szülőföldjükön maradjanak, itt építsék jövőjüket.
Ahelyett, hogy a magyar területi autonómiáért küzdő erőket támogatta volna, a VMSZ (vezetőségének egy része) minden eszközt bevetett, hogy szétzúzza őket és biztosítsa a száz gazdag magyarnak, hogy nyugodtan tovább hízzon a szerb rezsim esernyője alatt (miközben az itteni magyarság fogy és megy tönkre).
Reméljük, egyszer megfizet érte.
A képen: Zentai Gimnázium
Dnevnik nyomán K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2015. március 13. péntek, 12:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése