2015. március 17., kedd

Vajdasági Párt: Ahol zászlókkal kezdték, fegyverekkel fejezték


Vajdasági Párt: Ahol zászlókkal kezdték, fegyverekkel fejezték
A Vajdasági Párt (VP) közleményben szólította fel a tartományi képviselőházat, hogy utasítsa el az alkotmányjogi bizottságnak a hagyományos és a hivatalos vajdasági címer párhuzamos használatára vonatkozó javaslatát, mert meglátásuk szerint „ezzel megsemmisül az a Vajdaság, amelyben élünk és amelyet ismerünk”.
Vajdaság hivatalos jelképeit 2004. február 27-én határozták meg Vajdaság Autonóm Tartomány parlamentjének döntésével, a szerbiai alkotmány 183. cikkelye alapján – emlékeztet a Vajdasági Párt, majd kifejtik: azóta nem szűnnek a nacionalisták támadásai, akik elvitatnák ezeket a jelképeket.
„Vajdaság zászlaját többször levették és meggyalázták. A nacionalisták ezzel azt üzenték nekünk, hogy nem békélnek meg a polgári Vajdasággal, amelyben minden nemzeti kisebbség egyenlő és egyformán fontos. Az összes ilyen incidens esetében megfigyelhető, hogy senki sem lett felelősségre vonva, ezekért egyetlen jobboldali pártot sem ítéltek el, és Szerbia hivatalos állami szervei nem is nyújtottak megfelelő védelmet azoknak a szimbólumoknak, amelyekre Vajdaságnak a jelenlegi alkotmány értelmében joga van. Ezzel azt üzenték, hogy csak akkor tartják tiszteletben az alkotmányt, amikor az az uralkodó elitnek megfelel, s olyan mértékben, amennyire megfelel” – áll a Vajdasági Párt közleményében.
Meglátásuk szerint külön elítélendő Pásztor István házelnök kijelentése, „aki az Aleksandar Vučićtyal kötött koalíció kedvéért kész elfogadni ’a szerb Vajdaságot’ azoktól, akik a kilencvenes években üldözték a magyarokat, és arról győzködték őket, hogy Vajdaságban nincs hely a számukra”. „Jelenleg a kettős szimbólumok javaslattevői ugyanezt üzenik nekik, csak más módon” – szögezik le a közleményben, majd felteszik a kérdést, hogy ez vajon nem egyértelmű bizonyítéka-e annak, hogy a nacionalisták minidig meg tudnak állapodni, még ha ez az általuk képviselt nemzet kárára is szolgál.
A párt ugyanakkor azt követeli a Demokrata Párttól (DS), hogy a képviselőház holnapi ülésén utasítsák el ezt a kezdeményezést, mert – mint fogalmaznak – képviselőiket nem csak a szerbek választották be a tartományi képviselőházba, hanem a különböző etnikumú és vallású vajdasági polgárok.
„Egy ilyen határozat elfogadásával gyakorlatilag Vajdaság kétszeres, szimbolikus szerbesítése történne meg, hiszen a tartománytól a módosított statútummal már jelentős hatásköröket vontak meg, továbbá évszázados szimbólumokat is, így például Újvidék többé nem Vajdaság fővárosa, mert egyeseket ez zavarta, és törölték Szerémséget, Bánátot és Bácskát is mint Vajdaság szerves részeit” – hangoztatják a VP közleményében, ugyanakkor kifejtik abbeli véleményüket, hogy ezzel már többet vonnának meg Vajdaságtól, mint amennyit az alkotmánybíróság megkövetelt.
„Éppen ezért felszólítjuk azokat, akik a képviselőházban több mint 2 millió vajdasági polgárt képviselnek, elsősorban a Demokrata Pártot és a Vajdasági Magyar Szövetséget, hogy utasítsanak el a kettős vajdasági szimbólumok bevezetésére vonatkozó minden javaslatot” – áll a közleményben, amely szerint ezzel Vajdaság mint többnemzeti közösség legális és legitim szimbólumainak védelmére kelnének az említett pártok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése