2015. március 17., kedd

A tartományi parlament nem fogadta el a hagyományos szimbólumokat


A tartományi parlament nem fogadta el a hagyományos szimbólumokat
A vajdasági parlament képviselői végül nem szavazták meg azt a javaslatot, hogy a tartomány hivatalos szimbólumai mellett az úgynevezett hagyományos jelképeket, azaz a szerb trikolórt és az 1848-as címert is használják.
A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) képviselői nemmel szavaztak a javaslatra, a Demokrata Párt (DS) képviselői pedig tartózkodtak, noha korábban azt állították, támogatni fogják a javaslatot. Mostani döntésüket azzal indokolták, hogy „nem sikerült általános konszenzust elérni”.
A javaslatra egyébként 50 képviselő szavazott, 10 volt ellene, 42 pedig tartózkodott a szavazástól. Nem volt meg tehát a szükséges kétharmados többség.
Az LSV képviselői már korábban is jelezték, hogy nemmel szavaznak majd, s emlékeztettek: a párt a vajdasági statútum módosítását sem támogatta, mert az alkotmánnyal való összehangolást követően a hagyományos szimbólumok feltüntetésére vonatkozó rész is szerepel az alapokmányban. Az LSV meglátása szerint Vajdaságnak megvannak a saját szimbólumai, a zászlaja és címere, amelyet a parlament 11 évvel ezelőtt fogadott el, ezért számukra elfogadhatatlan a hagyományos jelképek használatának javaslata. A Liga szerint ezeket a jelképeket „a javaslattevő általános benyomása” miatt terjesztették fel.
A jelképek használatára vonatkozó javaslatot a tartomány alkotmányjogi bizottságának két tagja, Slobodan Orlović és Branislav Ristivojević, az újvidéki Jogi Kar professzorai nyújtották be. Az indoklás során Orlović azt mondta, ez az utolsó lépés, amellyel lezárul „a vajdasági statútum elfogadásának és alkalmazásának jogi története.”
A tartományi parlament alkotmányjogi bizottsága március 13-ai ülésén szavazattöbbséggel fogadta el a Vajdaság Autonóm Tartomány jelképeinek és hagyományos szimbólumainak kinézetéről és használatáról szóló döntés javaslatát, akkor csak az LSV képviselői szavaztak nemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése