2015. március 14., szombat

Hagyományos jelképeket is kap Vajdaság

Sikerült kétharmados többséget szavatolni a tartományi szimbólumok kihirdetéséhez

  

(Fotó: Ótos András)

A Tartományi Képviselőház alkotmányjogi bizottsága pénteki ülésén jóváhagyta és a parlament elé terjesztette a Vajdaság szimbólumairól és hagyományos szimbólumairól szóló döntés javaslatát. A meglévő vajdasági jelképekhez mostantól csatlakoznak a hagyományosnak nevezett, 1848-ban elfogadott szerb jelképek is, a háromszínű lobogó és az akkor elfogadott címer. Lapunknak adott nyilatkozatában Pásztor István, a parlament elnöke elmondta, hogy kedden a képviselőház is megvitatja és elfogadja a javaslatot.
– Újra beigazolódott, hogy egy racionális munka mindig meghozza az eredményt, így lehet áthidalni a felszínes, pártközi viaskodáson alapuló helyzeteket. Számomra az efféle ügykezelés létjogosultságának a bizonyítéka a mai eredmény. Ha nem tűnik hivalkodónak, mindezt személyes sikeremnek is tartom, mert mindenkinek megvoltak az okai arra, hogy ne támogassa a megoldást, az végül mégis megszületett. A mondvacsinált ellenérvek mindig valamiféle önigazolási kísérletei voltak azok kimondóinak – húzta alá.
Pásztor saját hozzáállását is ecsetelte az úgynevezett tradicionális szimbólumokkal kapcsolatban.
– Magam is, de azt hiszem a vajdasági magyar közösség minden tagja is régen lezárta már a ’48-as szimbólumok ügyét. Mi jól tudjuk, mi történt 1848-ban. Minden évben emlékezünk erre, ez nekünk nemzeti és nem napi politikai kérdés. Azt is fontos azonban elmondani, hogy nem vagyunk hajlandók részesei lenni egy olyan forgatókönyvnek, melyben a szimbólumok ügye miatt kizárnának bennünket. Ezért függetlenül attól, hogy mit gondolunk a ’48-as szerb jelképekről – annál az oknál fogva, hogy ez egy mintegy 170 éves történelem része, s mert saját nemzettudatunkban tisztában vagyunk mindennel, rendet teremtettünk az események között –, a mi számunkra ez nem jelent olyan problémát, amelyet nem tudnánk kezelni. Ezt bizonyítja, hogy oda tudunk állni e döntés mellé is most – hangsúlyozta a Magyar Szónak Pásztor.
v.ár
2015. március 14., 07:58 és/vagy Magyar Szó, 2015. március 14., 5. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése