2015. március 13., péntek

Egyre többen kapnak behívót katonai gyakorlatokra


Egyre többen kapnak behívót katonai gyakorlatokra
Mind több szerbiai polgár kap behívót, hogy néhány napon belül jelenjen meg a kaszárnyában, a katonai gyakorlatok résztvevői pedig annyi juttatást kapnak, mintha dolgoztak volna.
A védelmi minisztérium illetékeseinek elmondása szerint a tartalékosok rendes aktivitásáról van szó, tartalékosnak pedig azok számítanak, akik leszolgálták katonai szolgálatukat vagy más módon rendezték ezt a kötelességüket, de még nem töltötték be 60. életévüket.
„Mindez a törvény szerint történik. A katonaság semmit sem tesz önkényesen. Én is tartalékos vagyok, de már régóta nem hívtak be, mert 48 éves vagyok. A harci beosztás szerint Kruševachoz tartozom, és a járművezető vagyok” – mondta el a Blic napilapnak nyilatkozva Bratislav Gašić védelmi miniszter.
Minden tartalékos számíthat arra, hogy egyszer csak behívót kap katonai gyakorlatra. Az pedig, hogy végül kapni fog-e, nagyrészt attól függ, hogy az az egység, amelyhez a beosztás szerint tartozik, tervez-e gyakorlatokat. Az ilyen aktivitásokon a bevett gyakorlat szerint 30-100 tartalékos vesz részt, magyarázták a minisztériumban.
A hiányzást igazolni kell
„A hadköteles polgárokat gyakorlatokra, kurzusokra, valamint a katonai és civil képzések egyéb formáira hívják be annak céljából, hogy képessé váljanak a missziók és gyakorlatok végrehajtására háborúban és békeidőben” – fejtette ki Jovan Krivokapić, az illetékes tárca szóvivője. Hozzátette: a hadkötelesség felfüggesztéséről szóló döntés meghozatalával az önkéntes szolgálat került bevezetésre, de mindazok, akik nem kívánnak katonai szolgálatot teljesíteni, bekerülnek a katonai nyilvántartása és kötelesek a tartalékos egységek részeként szolgálatot teljesíteni.
A katonai gyakorlat idejére a tartalékosokat a kaszárnyában vagy sátorban szállásolják el, a dolgozóknak igazolni kell munkaviszonyukat, hogy az átlagfizetéssel összhangban levő juttatást kaphassanak.
Vannak olyan esetek is, amikor egy adott személynek nem kell részt vennie a gyakorlaton, így például ha beteg, ha már a vele egy háztartásban élők közül valakit behívtak, vagy ha haláleset történt a családban. Aki nem igazolja kimaradását, 10 és 50 ezer dinár közötti pénzösszeggel büntethető vagy akár 60 napos börtönbüntetéssel sújtható.
2015. március 12. [11:14]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése