2015. március 31., kedd

Pásztor elégedett a VMSZ eddigi kormányzati szerepvállalásával

Az egy évvel ezelőtti előre hozott szerbiai választások után megkötött koalíciós szerződés legnagyobb eredménye a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szempontjából az, hogy beigazolódott: a koalíció lehetővé teszi a VMSZ számára az aktív politikai részvételt a Szerbia számára gyökeres átalakításokat hozó években – így értékelte Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke a választások óta eltelt egy évet. (Az „aktív szerepvállalásból” a magyarság eddig nem túl sokat érezhet, legfeljebb azok a tisztségviselők és családjaik, akik a húsos fazék közelébe kerültek.)
A legnagyobb megnyugvást az jelenti, hogy a stratégiai állásfoglalások az utóbbi egy évben visszaigazolódtak - fogalmazott Pásztor István. (A valós magyar stratégia az autonómia kiharcolása lenne, de nem emlékszem, hogy ez bármikor is szerepelt volna a „haladók” napirendjén.)
Aleksandar Vučić kormányátalakításra vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban Pásztor István úgy fogalmazott: az átalakítás érinti a VMSZ államtitkárait is, mert mindenkinek el kell számolnia a rábízott feladatokkal. (A mezőgazdasági támogatások megnyirbálásáéért is vállalja a VMSZ a felelősséget? Vagy hol marad a többi államtitkár nagy eredménye?)
A koalíciós szerződés aláírásakor még úgy tűnt, hamarosan megnyílnak az európai uniós tárgyalási fejezetek Belgrád és Brüsszel között, ez azonban azóta sem történt meg. A VMSZ elnöke szerint azonban az ezeket előkészítő tárgyalásokban előkerültek olyan témák is – a Vajdaság helyzetére, a kisebbségek jogaira, a jogbiztonságra vonatkozók-, amelyek a vajdasági magyarságot az utóbbi évtizedekben foglalkoztatták. (Naivnak vagy birkának nézi Pásztor az itthoni magyarokat, ha az azt akarja elhitetni, hogy majd az EU foglalkozni fog a különböző autonómiaformákkal, kisebbségi jogokkal. Ismerjük az eddigi gyakorlatot a Kárpát-medencében is.)
A Vajdaságra vonatkozó ügyek a belpolitikai csatározások miatt nem tudtak teljes mértékben megvalósulni, így a tartomány hatásköreiről és finanszírozásáról szóló törvények eddig nem kerülhettek napirendre. (A csatározások azért alakulhattak ki, mert a VMSZ egyszerre nem kettő, hanem sok lovat akar megülni. Magyarán, mindenhol hatalmon akar maradni, ezt pedig partnerei nem tudják lenyelni.)
A magyar-szerb kapcsolatok szempontjából az utóbbi egy év egyik legfontosabb lépése az volt, hogy a szerb kormány eltörölte három vajdasági település – Mozsor, Zsablya és Csúrog – lakosainak hetven évvel ezelőtt kimondott kollektív bűnösségét. „Ameddig ez a kormányrendelet nem volt meg, addig folyamatos számonkérésnek a pergőtüzében voltunk, azt követően, hogy megszületett a kormányrendelet – igaz, hogy több mint 70 évet vártunk rá -, onnantól kezdve kevesebbet emlegetik” - fogalmazott némileg rosszallóan Pásztor István. (Lehet, hogy kevesebbet emlegetik, de nem felejtettük el: visszamenőleg nem törölték el a háborús bűnösséget ezen települések magyarjaira vonatkozóan, és a jog szerint erre a hetven éves periódusra nézve bűnösnek vannak minősítve.)
Hozzátette: „a politika sok mindenről szól, ezekről a szimbolikus lépésekről, a nagyon fontos erkölcsi kérdésekről is, politikai kérdésekről, a múlt lezárásáról, de ennek a koalíciós megállapodásnak talán a legnagyobb részét azok a mára és holnapra vonatkozó ügyek teszik ki, amelyek a mindennapjainkat kell, hogy megváltoztassák”. (Blah-blah-blah.)
Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a magyar-szerb megbékélési folyamat szempontjából fontos 1941-1948-as időszakot vizsgáló akadémiai történész vegyes bizottság munkája az idén lezárulhat. Ezt követően azonban még évtizedekig fog tartani a közös múlt feltárása. (A bizottság hosszú hallgatás után szólalt meg néhány hónapja, de azokról a bizonyos eredményekről még semmi biztosat nem tudni. Pásztor eközben szilárdan véli, hogy már le is lehet zárni egy „időszakot”.)
A legfontosabb feladatoknak a továbbiakban is a vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű projekteket nevezte, ide sorolva a határon átnyúló megállapodásokat, a Baja-Bácsalmás-Szabadka-Szeged-, valamint a Belgrád-Budapest-vasútvonal kiépítését, új határátkelők nyitását, a regionális fejlesztéseket és a gazdasági fejlesztéseket. (Milliárdos befektetések, melyek megvalósulása annyira biztos, mint a kutya vacsorája. Kisebb léptékű, de annál égetőbb problémák megoldására kellene koncentrálnia a „legnagyobb magyar pártnak”.)
MTI nyomán T. T.
A dőlt betűs részek a szerkesztő megjegyzései 
Közzétette: Terhes Tamás 2015. március 30. hétfő, 21:43

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése