2015. március 14., szombat

Za tradicionalne simbole APV svi osim LSV


NOVI SAD -
Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine usvojio je danas većinom glasova odluku da se, pored zvaničnog grba i zastave Vojvodine, ubuduće paralelno ističu i tradicionalni grb te pokrajine iz 19. veka, kao i srpska trobojka.

Za odluku su glasali predstavnici svih stranaka u Skupštini Vojvodine, sem članova Odbora iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).
...
Složili se i oko Statuta
Ne samo da su uspeli da, već drugi put, "slože rogove u vreći", kako je rekao predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor, već su uspeli i da slože mozaik novog Statuta AP Vojvodine.
Ostaje još samo da u utorak, na sednici skupštine Vojvodine, bude usvojen predlog Odluke o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine", rekao je Pastor.
On je dodao da je većina za to već obezbeđena, što se pokazalo  prethodnih dana na sednicama kolegijuma, a i danas na sednici Odbora za ustavnopravni položaj Vojvodine.
"Protiv je samo Liga socijaldemokrata Vojvodine, čiji poslanici nisu glasali ni za novi, upodobljen Statut, oko čijeg teksta je postignut konsenzus sa opozicijom", zaključio je Pastor.
Potpredsednik Skupštine Vojvodine i šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev, koji uz člana odbora Srđana Sikinića nije glasao za ovaj predlog, izjavio je novinarima da su trenutni simboli koji se koriste u Vojvodini doneti odlukom pokrajinske skupštine pre 11 godina.
Jakovljev je rekao da simboli koji su predloženi kao tradicionalno vojvođanski "predlažu se samo na osnovu opšteg utiska predlagača" jer su, kako je naveo, svi oni delovi Nacrta ustava iz 1849. godine koji nikada nije bio usvojen.
On je upitao šta je onda osnov da se za nešto kaže da je tradicionalno.
Jakovljev je podsetio da ta stranka nije glasala ni za izmenjeni Statut Vojvodine upravo zbog odredbe o grbu i zastava i da će pokrajinski poslanici LSV glasati protiv ovog predloga i na sednici Skupštine Vojvodine.
Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović, kao jedan od predlagača inicijative, izrazio je zadovoljstvo zato što će se, pored zvaničnog, ubuduće isticati i tradicionalni grb Vojvodine iz vremena "srpskog vojvodstva" iz 1848. godine, kada je Vojvodina bila deo Austrougarske Monarhije, kao i srpska trobojka.
Inicijativu je, zajedno sa Orlovićem, podneo i pokrajinski poslanik Branislav Ristivojević.
Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor rekao je da su Mađari i Srbi 1848. godine bili na različitim stranama, ali je dodao da to ne znači da i danas treba da budu na različitim stranama.
On je rekao da će zbog toga pokrajinski poslanici SVM glasati za predložene tradicionalne simbole.
Posle sednice Odbora Pastor je rekao novinarima da će iduće nedelje, osim skupštinske sednice posvećene usvajanju odluke o simbolima pokrajine, biti održana još jedna na kojoj će poslanici razmatrati inicijativu grupe poslanika iz Srpske napredne stranke u vezi sa pitanje sprovođenja javne nabavke za opremu namenjenu bolnici "Kamenica 2".
Ta sednica, kako je najavio Pastor, biće zakazana za petak 20. mart.
Pokrajinski poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Galić rekao je da će ta stranka glasati za ovu odluku.
"Ovim smo hteli da poručimo da Vojvodina ima dičnu tradiciju i korene među ugarskim Srbima i njihovom vekovnom snu o pripajanju matici Srbiji", poručio je Galić.
Član odbora iz redova Demokratske stranke Stevica Nazarčić rekao je da je prvobitni predlog u vezi sa simbolima pokrajine donekle tehnički izmenjen na osnovu primedbi DS koje su uvaženi i dodao da će poslanička grupa koju predvode demokrate na skupštinskoj sednici glasati za usvajanje predloga te odluke.
Šef poslaničke grupe koju predvodi SPS Pavle Budakov izrazio je zadovoljstvo što je u vezi sa ovim pitanjem izbegnuta eventualna politizacija i to je dobro, kako je rekao.
O odluci Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine pokrajinski poslanici će odlučivati na sednici u utorak, 17. marta.

13. mart 2015. | 12:04 → 18:02 | Izvor: Tanjug, Beta, RTV


És ezt Pásztorék is megszavazták! Ez volna a magyar érdek? A négy C betűt ráerőltetni vajdaság lakosaira? Ez történelem hamisítás és a nagy szerb törekvések támogatása! Szégyen!
Iványi István 

Ha már megszavazták a szerbek 1848/49-es hamisított jelképeit Vajdaság címerének, akkor követelem Pásztor Istvántól és a kisebbségi kormánypárttól, hogy a szerb hagyományos címerrel párhuzamosan szabadon és egyenlő módon lehessen használni az 1848/49-es magyar címert mint a Vajdaság jelképét.

 
Iványi István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése