2015. március 17., kedd

Délvidék elszerbesítése (VMSZ-es támogatással)

vmsz vajdA tartományi parlament alkotmányjogi bizottsága szavazattöbbséggel elfogadta a Vajdaság Autonóm Tartomány jelképeinek és hagyományos szimbólumainak kinézetéről és használatáról szóló döntés javaslatát, amelyet a vajdasági parlamentnek továbbítanak megvitatásra és elfogadásra.
Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke, aki egyben és az alkotmányjogi bizottság elnöke is, ugyanakkor bejelentette: március 17-én, kedden tartják meg a tartományi parlament ülését, amelynek egyetlen napirendi pontja a szimbólumhasználatról szóló határozati javaslat megvitatása lesz.
A meglévő vajdasági jelképekhez mostantól csatlakoznak a hagyományosnak nevezett, 1848-ban elfogadott szerb jelképek is, a háromszínű lobogó és az akkor elfogadott címer.
Idézzük Pásztor szavait a döntés kapcsán: „Személyes sikeremnek is tartom.”
Ezentúl tehát, az eddig használt szimbólumok mellett hivatalos használatba kerülnek az 1848-ban kikiáltott Szerb Vajdaság jelképei is. Ezt a javaslatot az indoklásban „történelmi”, illetve „hagyományos” délvidéki jelképekként említik, holott egy olyan alkotmány mondta ki ezek használatát 1849-ből, melyet soha el sem fogadtak. Így nem igazán érthető, hogyan lehet bármi ilyet is tradicionálisnak nevezni.
A javaslat ellen egyedül a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői emelték fel a hangjukat, ahogyan egyébként korábban sem szavazták meg Vajdaság Alaptörvényét, melyben hasonlóképpen megpiszkálták a korábbi délvidéki jelképeket.
A tartományi képviselőház keddi ülésén Slobodan Orlović, az Újvidéki Egyetem Jogi Karának tanára fogja megindokolni a javaslat elfogadásának szükségességét. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tagjai a bizottságban már megszavazták a javaslatot, és minden bizonnyal holnap is oda teszik a voksukat Délvidék újbóli „elszerbesítési” kísérlete mellé. No, persze, nyilván ezt is a multikulturalitás és a tolerancia jegyében cselekszik.
Pásztor a médiának nyilatkozta többek között azt is mondta, a magyarok és a szerbek 1848-ban külön oldalon álltak, de ez szerinte nem jelenti azt, hogy ma is így kell ennek lennie. Ezért fog a VMSZ frakciója a „hagyományos” szimbólumokra szavazni.
A demokraták, haladók, szocik mind-mind egyhangúlag kiálltak a módosítás mellett.
A Vajdasági Párt közleményben reagált az eseményekre. Felszólították a képviselőházat, hogy utasítsa el az alkotmányjogi bizottságnak a hagyományos és a hivatalos vajdasági címer párhuzamos használatára vonatkozó javaslatát, mert meglátásuk szerint „ezzel megsemmisül az a Vajdaság, amelyben élünk és amelyet ismerünk”.
Meglátásuk szerint külön elítélendő Pásztor István házelnök kijelentése, „aki az Aleksandar Vučićtyal kötött koalíció kedvéért kész elfogadni ’a szerb Vajdaságot’ azoktól, akik a kilencvenes években üldözték a magyarokat, és arról győzködték őket, hogy Vajdaságban nincs hely a számukra”. „Jelenleg a kettős szimbólumok javaslattevői ugyanezt üzenik nekik, csak más módon” – szögezik le a közleményben, majd felteszik a kérdést, hogy ez vajon nem egyértelmű bizonyítéka-e annak, hogy a nacionalisták minidig meg tudnak állapodni, még ha ez az általuk képviselt nemzet kárára is szolgál.
A párt ugyanakkor azt követeli a Demokrata Párttól (DS), hogy a képviselőház holnapi ülésén utasítsák el ezt a kezdeményezést, mert – mint fogalmaznak – képviselőiket nem csak a szerbek választották be a tartományi képviselőházba, hanem a különböző etnikumú és vallású vajdasági polgárok.
„Egy ilyen határozat elfogadásával gyakorlatilag Vajdaság kétszeres, szimbolikus szerbesítése történne meg, hiszen a tartománytól a módosított statútummal már jelentős hatásköröket vontak meg, továbbá évszázados szimbólumokat is, így például Újvidék többé nem Vajdaság fővárosa, mert egyeseket ez zavarta, és törölték Szerémséget, Bánátot és Bácskát is mint Vajdaság szerves részeit” – hangoztatják a VP közleményében, ugyanakkor kifejtik abbeli véleményüket, hogy ezzel már többet vonnának meg Vajdaságtól, mint amennyit az alkotmánybíróság megkövetelt.
Köszönjük neked, VMSZ! Ez aztán a történelemhamisítás és a magyarság másodrendűvé minősítése a magyarság ezeréves szülőföldjén!
T. T. 
Közzétette: Terhes Tamás 2015. március 16. hétfő, 16:18

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése