2015. március 19., csütörtök

"Szimbolikus" siker és bukás

grbsrbLassan minden napra jut egy (néha több) vidám pillanat a vajdasági (magyar) politikát (is) követők számára. A pártközlönyben, a kiváló tollú Virág Árpád cikkében szombaton még nagy sikerként tálalták a parlament elé terjesztett javaslatot Vajdaság szimbólumairól és hagyományos szimbólumairól, még Pásztor elnök úr is így lelkendezett: „egy racionális munka mindig meghozza az eredményt”.
Nem is vonjuk mi kétségbe e munka racionalitását egyetlen percig sem. Persze a hagyományos címer képét következetesen nem hozta le a lap, ugyanis a patkókkal gazdagon megtűzdelt kép (gyk: CCCC) talán még az egyszeri, igaz magyar választóban is kelthetett volna némi kis ellenszenvet. Főleg, ha a szöveg arról szól, hogy micsoda remek döntés ezt megszavazni, mennyire faszák, konstruktívak vagyunk má’ megint, lehet tapsikolni, hiszen sikert sikerre halmozunk. Habár „mániánk” a sorok közötti jelentéstartalom vadászgatása, ezúttal nem kellett túlerőltetni az agyunkat: az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját megelőző napon parádés időzítéssel közzétett hűségnyilatkozatnak csak a legagymosottabb, MaSzó-Pannon-HétNap (Bermuda-)háromszögében bolyongó, egyszeri szavazó nem tulajdonít jelentőséget.
Bájdövéj, 1848-ban tényleg ez volt Vajdaság címere. Más kérdés persze, hogy minket ez a szabadságharcunk leverésére emlékeztet, és rossz szájízzel tekintünk rá. Az ilyen-olyan állami ünnepek alkalmával éppenséggel elfér(né)nek az újak mellett régi szimbólumok is, ahogy az Árpád-sávos zászló is a magyar ünnepeken. Aligha van olyan szimbólum a történelemben, amelyik valakit ne sértene, és ezen mi se fogunk tudni változtatni. Ami viszont vicces, az az, hogy a vajdasági képviselőház mégsem fogadta el a tartomány hivatalos és hagyományos jelképeinek használatáról szóló javaslatot. Ugyanis a végén még a demokraták is meggondolták magukat, mondván, mégiscsak cinkes, hogy erről a kérdésről nem folyt közvita. A javaslatra nem akármilyen illusztris társaság szavazott igennel: Vucsity Magyarjainak Szövetsége mellett a Szerb Haladó Párt (ofkorz), a Szerb Radikális Párt, és a Szerb Szocialista Párt képviselői. Nem akarjuk túlzásba vinni a múltidézést, tisztelt elnök úr, de nekünk még rémlik a 90-es évekből egy s más. Ha kívánja, nagyon szívesen elmeséljük, hogy ezen pártok képviselői milyen szerepet játszottak az ország tönkretételében, az emberek megnyomorításában.
Undorodunk (már megint).
A cikk, amikor ez még sikernek számított:
http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/37627-2015-03-16-15-21-30

És a másik, ahol ugyanez már bukás:
http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/37719-2015-03-17-16-23-16

Közzétette: Terhes Tamás 2015. március 18. szerda, 12:00 
Második Nyilvánosság – Facebook-oldal nyomán
Lásd még v.ár: Hagyományos jelképeket is kap Vajdaság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése