2015. április 30., csütörtök

„Egzisztenciális megkapaszkodás”



Azt a vajdasági magyar fiatalt, aki az elmúlt napokban betekintést nyerhetett a VMSZ nyitottságon alapuló, nem titkos, nem végleges és nem is pártos programjába, azt egy szempillantás alatt foglyul ejtette a felvázolt szebb jövő, amely már befordult az utcánkba a sarkon és csupán egy hajításnyira van tőlünk. Aki a meg sem hirdetett versenypályázaton nyert cégek listáját szemrevételezhette, az már végérvényesen a mi katonánk, az már nem megy sehova – hatökrös szekérrel sem lehetne a szülőfalujából elvontatni, a szülővárosából kimozdítani.
Az ősei földjébe mind a húsz körmével kapaszkodó, kalandvágyból itthon maradó ifjút (aki világéletében utálta a vasárnapi ebéd utáni mosogatást, akinek a saját szobáját is az anyja tartotta rendben) most már hiába várja hívogató tárt karokkal London meg Bécs, a bácskai-bánáti röghöz kötött magyar gyerekre csábító idegen föld többé ne nagyon számítson, mert nem fog ő ott se mosogatni, se takarítani! Százszor inkább itthon marad Szabadkán Csákányéknál poros borosüveget tisztogatni meg Beaujolais helyett borseprőt, ruskót szopogatni; Topolyán Brindzáéknál pálinkacefrét keverni vagy bicikliküllőt fényesíteni; a csókai Árok péknél liszteszsákot stószolni; ifj. Méhesék moravicai láncgyárában zsírosbödönt, üstházat lakkozni vagy a kétmillió eurót mindennemű mini pánik nélkül felmarkoló Mini Paniban fornetti pogácsát csomagolni. Mert a jóféle mákos kalácshoz szokott, öntöttvas-sparhelt lassú tüzén főzött, csoki poros krémmel töltött nápolyin nevelkedett, sampite/lúdláb meg rigójancsi után sóvárgó fiataljainknak még az aranyárban kidekázott, se színe, se íze-féle fagyasztott fornetti is jobban ízlik itthon, mint a schwarzwald szelet a messzi idegenben. Főleg most, hogy kiderült (illetve: épp csak az nem derült ki!), hogy mennyi-mennyi, kimondottan rájuk szabott vadonatúj munkahely várja őket!
És akkor azt még meg sem pendítettük, hogy nem csupán melós, kétkezi munkás, hanem még kutató is válhat belőlük, ha nem szaladnak menten világgá, hanem hosszútűrők, s kivárják, hogy a műgonddal kiválasztott 38 vajdasági magyar cég egy kicsit megkapaszkodjon egzisztenciálisan, s aztán majd nekik is lesz kibe/mibe csimpaszkodniuk. És akkor végre – a 38 eurómillióval – mérsékelhetjük a nagy magyar agyelszívást, a világgá menéssel kezdődő szerencsepróbálást!     

„Olyan jó olvasni, hogy mi mindenre van szükség hirtelen: Budapest--Belgrád szupervasútra, magyar egyetemre, munkahelyekre, kenyérre, íme, kutatókra is… csak mintha fordulva ülnénk fel a lóra: minek fiatal kutató, ha nincs fiatal kutatói hely, kilátásban lévő munka… mit fog kutatni? Saját magát nézegeti a tükörben?” – írja az egyik hozzászóló a Vajdaságba vándorolt magyarországi milliók leosztásával foglalkozó cikk kapcsán.
Mit kutasson, mit kutasson?! (Az ilyen többtáskányi, messziről jött, titokzatos pénzek eredetét és útját (alighanem) okosan teszi, ha soha nem fürkészi, ne más táskájában kutasson!) Helyette, majd mindjárt sorolom, hogy mit.
Egy jó hírű falusi állatfarmon testközelben, tudományos alapossággal vizsgálhatja például, miként válik, alakul át szerves istállótrágyává a sok-sok műanyag vacakból előállított állati eledel. Ámbár ilyesfajta szédületes karrier megalapozására csak akkor lesz esélye, ha középiskolai (ahogy nálunk nevezik: technikusi) diplomával a farzsebében (vagy inkább a gumicsizmája szárában), elszegődik a modern kori földesúrhoz modern kori béresnek. Uradalmi jobbágynak. Ha valamelyik nagygazdánál malacetetőnek, csirkeitatónak, lóvakarónak vagy tehenészlegénynek áll. Mindenes, all inclusive cowboynak, mint módi volt egykor a Vadnyugaton. Meg még az is kell hozzá, hogy ezek a falusi nyelven csak díszparasztoknak titulált gazdaságok megkapják a politikusi becsszóra megígért 200 ezer eurós egzisztenciális kapaszkodót. Mert akkor menten elszántják a régi mezsgyekarót és megtoldják a tanya körüli birtokot néhány újabb nadrágszíjparcellával, és a cukrászda előtt lebzselő, Novi Pazar-i jószágkínzó kupecoktól beszereznek pár borjút vagy fejőstehenet. A megszaporodott tennivaló miatt pedig esetleg alkalmaznak egy újabb, ereje teljében lévő magyar béresgyereket. (Nem ám ötven embert a 200 ezer eurós egzisztenciális kapaszkodóra, nem is egy kisebb ütőképes brigádot, hanem csak egy-két betanított mindenest!) És azt is legfeljebb százhúsz dináros órabérért! Az ilyenfajta megbecsüléshez pedig a leendő alkalmazottnak illendő nem savanyú pofát, hanem jó képet vágnia, mert a birtokon nem csupán munkát, hanem jóféle házi kosztot is kap.
Amennyiben az ifjú kutatótanonc kissé finnyás orrú és nemigen szíveli a marhák körüli napi kétszeri foglalatosságot vagy a tömény istállószagot, úgy levegőváltozás gyanánt traktorkabinba pattanhat, és tarlóhántás közben alaposan feltérképezheti a faluszéli gazdaparadicsom határait. Statisztikai adatokkal megpatkolt beszámolót készíthet az egy kataszteri holdon garázdálkodó mezei pockok és egerek őszi-téli hadjáratáról.
Azt azért még idejekorán kalkulálja bele a számításba, hogy a szántás-vetés-boronálás, vetőmagzsákolás, műtrágyaszórás nem fizet olyan busásan, mint a kerítésen belüli, góré/fészer/műhely körüli, udvaron való sürgölődés. Ugyanis a traktoristát (ahogy mifelénk mondják) valamivel hitványabban bérezik, mint a jószággondozót: a falusi legenda szerint a szántóföldi pilóta 90-100 dináros órabérért rázathatja szét gazdája földjén a csontjait.
A két kiemelt fontosságú csantavéri tehenészetben alighanem ilyen fejlődési perspektívái adódnak a fiatal kutatónak. A gyümölcstermő homokvidéken, Bácsszőlősön nyilván másmilyenek. Ott tanulmányozhatja a fametszés utáni rőzseszedés kévébe kötési módozatait, és ha elég szemfüles, ellesheti a hullóalma-válogatás fortélyait is. Ismereteket szerezhet a fóliasátor (saját bőrén tapasztalt) mikroklímájáról, valamint feljegyzéseket készíthet a palánta-előnevelés derékgörnyesztő gyötrelmeiről. Az órabér, a napszám, gondolom, a gyümölcsösben, a konyhakertészetben is hasonló, mint a jószágtelepeken. (Ezt csupáncsak azért említem, mert már a pár órás alkalmi takarítást vállaló asszonyok is leginkább 150 dináros óradíjért mossák az alakot és törölik a port.) 

Még véletlenül sem szeretnék igazságtalan lenni az ominózus táblázatban szerepelő magángazdaságokkal szemben! Falubelijeimet ismerve, ők bizonyára megéltek volna már e támogatás nélkül is, hiszen őket már a megboldogult szocializmus éveiben is követendő példákként, mintagazdaságokként mutogatták, ilyetén pedig az egzisztenciális megkapaszkodásukat ők már évtizedekkel ezelőtt megalapozták. Nem most akarnak egzisztenciálisan megkapaszkodni, mint azt a „nyitottságon alapuló akcióterv” sugallja. (Ahogy más érintett cégek vezetői sem tegnap kezdték a szakmát.) És persze derekasan/rabszolgásan meg is dolgoztak azért, amijük van. Mi viszont még hálásak is lehetünk nekik, mert 20-30 embernek munkát, ugyanennyi családnak pedig kenyeret (meg tejet) adnak.
És mi az ő 200 ezer eurójuk  Bunfordék 7 és fél millió eurójához képest?! Csak macskaköhögés.

Szabó Angéla  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése