2015. április 15., szerda

Saša Janković: Az emberi jogok állapota nem kielégítő


Saša Janković: Az emberi jogok állapota nem kielégítő
Saša Janković
Saša Janković szerbiai ombudsman a 2014. évi jelentését bemutatva a szerbiai parlamentben azt mondta, az emberi jogok állapota bizonyos előrelépések mellett ugyan, de nem volt kielégítő. Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke ugyanakkor „politikai pamfletnek” nevezte a jelentést.
A parlament igazságügyi, államigazgatási és helyi önkormányzati bizottságának ülésén Janković úgy fogalmazott, „az igazságügy még nem állt lábra”, az „államigazgatás pedig nem rendelkezik a jó igazgatás attribútumaival”.
Az ombudsman rámutatott a Világbank értékelésére, amelynek értelmében a szerbiai polgárok szinte kétszer kevesebbszer fordulnak a bíróságokhoz, mint Európa polgárai, ugyanakkor az ügyészeknek, bíráknak és ügyvédeknek nincs elegendő értesülése az új előírásokról, amelyeket gyorsan hoznak meg, ez pedig – Janković szavai szerint – komplikáltabbá teszi a szerbiai eljárásokat.
Janković meglátása szerint a magas bírósági díjak miatt nem megfelelő fokú a bíróságokhoz való hozzáférés, a meghozott törvényeket pedig gyakran nem hangolják össze egymással. Mint fogalmazott: a bírósági rendszernek nincs káderhiánya, a bíróságokra fordított összeg pedig 0,66 százalékkal több, mint az EU-s államok többségében.
Az ombudsman üdvözölte a bírósági végrehajtók és közjegyzők intézményének bevezetését, viszont mindezt idővel megmutatkozó hiányosságok mellett tették meg.
A fogdákban és börtönökben uralkodó helyzetről szólva Janković azt mondta, nem került sor jelentős javulásra, illetve továbbra is gondok jellemzik az elhelyezést és az egészségvédelmet, és erre is vonatkozik a legtöbb panasz.
Szavai szerint nem hajtották végre a közigazgatás átszervezését, depolitizálását, racionalizációját, a Világbank értékelése szerint pedig ez az elsődleges akadálya Szerbia fejlődésének.
A bizottság egyik tagja, Vladimir Đukanović ugyanakkora felszólította Jankovićot, hogy mondjon le.
2015. április 14. [23:36]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése