2015. április 19., vasárnap

MAGYAR NEMZETI TANÁCS

Lemondások és/vagy leváltások az MNT-ben?

   
A Vajdaság Ma, a naplo.org és több közösségi oldal nem hivatalos információi szerint a Magyar Nemzeti Tanács három tagja és tisztségviselője is lemondott péntek este a Vajdasági Magyar Szövetség kibővített elnökségi ülésén. Az MNT-ből eddig nem erősítették meg ezt az információt.
Az információ megerősítése érdekében nyilatkozatért a Vajdaság Ma hírportál Jerasz Anikóhoz, az MNT Végrehajtó Bizottsága elnökéhez fordult, a nemzeti tanács sajtóreferense azonban azzal utasította el a kérésüket, hogy a későbbiekben közleményt adnak ki az ügyről. Nemrég azonban a közlemény kiadását is lemondták, s hétfőre halasztották.
A naplo.org az írja, hogy a VMSZ testületének „többórás, időnként kínos, könnyektől sem mentes tanácskozásán” Lovas Ildikó elnökségi tag, az MNT VB tagja felelősségének a felvetése szerepelt napirenden. A szabadkai hírforrásaira hivatkozó internetes újság értesülései szerint a pénteki tanácskozás szavazással zárult, amelynek következtében Lovast megfosztották minden funkciójától, a nemzeti tanács tagjai közül pedig ketten - a Magyar Szó Online értesülései szerint - Joó Horti Lívia és Siflis Zoltán - lemondtak. Az MSzO azonban úgy értesült, hogy nem volt szavazás, hanem a tanácskozás végén Pásztor István pártelnök felszólította Lovas Ildikót, mondjon le, aki a felszólításnak eleget tett.

Az MNT-ben dolgozók felétől megszabadultak?
A Vajdasági RTV a Magyar Összefogás listához közel álló forrásból megtudta, hogy az MNT szerveiből elbocsátott főállású dolgozók levélben fordultak a Magyar Összefogás lista tagjaihoz, amelyben azt javasolják, hogy Hajnal Jenő, az MNT elnöke haladéktalanul kezdjen megbeszéléseket a 2014 vége óta elbocsátott, volt MNT-s munkavállalókkal az MNT-ben vagy annak intézményeiben való újbóli foglalkoztatásuk tárgyában. A levél írói azt állítják, hogy a 2014-es nemzeti tanácsi választások után az MNT-ben dolgozó 21 munkavállaló közül 9-nek felmondtak, e döntés mögött pedig szerintük Lovas Ildikó áll - írja az Vajdasági RTV honlapja.
A Vajdaság Ma beszámolója szerint az MNT-ben szintén jelen levő párt, a VMDK közleményben jelentette be: „alaki jogi tévedésnek nevezett mulasztások" miatt megszűnt az MNT Végrehajtó Bizottságának megbízatása, összhangban a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény 7. szakaszának 6. bekezdésével. Egyúttal felszólították Hajnal Jenőt, az MNT elnökét, „aki egyben a legfelelősebb az MNT működésében a törvényesség betartásáért, hogy azonnal mondjon le tisztségéről”. A közlemény szerint az MNT elnöksége sürgősségi eljárásban a Végrehajtó Bizottság eddigi tagjainak újbóli kinevezését is javasolta.Magyar Szó online:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése