2015. május 14., csütörtök

Június elsejéig várnak

Egyre kevesebb a remény arra, hogy megkerül a magyarittabéi Kossuth-szobor

   
Továbbra sincs meg az április elején (nagypénteken) eltűnt magyarittabéi Kossuth-szobor. A faluban sokan még ma sem akarják elhinni, hogy 111 év után nyoma veszett a település egyik jelképének. A mellszobor eltűnésével kapcsolatos rendőrségi jelentés továbbra sincs. Az idő múlásával pedig egyre kisebb a reménye annak, hogy valaha is megkerül a szobor. Az 1300 lakosú bánáti falu polgárai már csak abban bíznak, hogy március 15-én újra lesz megemlékezés Magyarittabén.


Ha nem kerül meg a szobor, akkor megpróbálnak újat készíttetni (Fotó: Kecskés István)

Mint ahogy Petes Béla tanácselnöktől hallottuk, a Helyi Közösség tanácsa legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy június elsejéig várnak a rendőrségi nyomozás eredményére, hogyha pedig addig sem kerül meg a szobor, akkor megpróbálnak újat készíttetni. Mint a tanácselnök mondja, a remény az emberekben még él, de az idő múlásával egyre kisebb az esélye annak, hogy megtalálják a szobrot. Az új szobor elkészítéséhez szükséges anyagiak gyűjtéséhez a fenti határidő után hozzáfognak. Megpróbálnak adományokat gyűjteni, pályázni. Bárhogyan is, de előteremtik a rávalót és már a következő március 15-én újra lesz megemlékezés Magyarittabén.
A Kossuth-szobor nincs meg, viszont annál több a mendemonda. Az egyik ilyen, hogy állítólag a szomszédos Romániában találták meg.


Petes Béla: Nem marad üresen a talapzat (Fotó: Kecskés István)

Horvay János szobrász alkotását a helybéliek önkéntes pénzadományaiból állíttatták fel. A jelenlegi helyzetben erre sajnos nincs lehetőség. De mint Patai Attila tanácstag mondja, mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy új szobor kerüljön Magyarittabé központjába. Szerinte most újra össze kell fogni, mint ahogy azt az elődeik tették a huszadik század első éveiben, és félretéve a politikai hovatartozást, mindenki egy célért dolgozzon: az pedig a Kossuth-szobornak a visszaállítása.
A magyarittabéiek több mint egy évszázadon keresztül őrizték Kossuth Lajos egyetlen bánsági szobrát, amelyet 1904-ben avattak fel. Egészen 1918-ig minden évben március 15-én megkoszorúzták. 1919. február 25-én egy szerb katona fegyveréből át lett lőve, lelökték a talapzatról. Két nap ott hevert a talapzat mellett, majd éjnek idején hazafias kezek eltüntették. Aztán 1941 tavaszán a „bujdosó” szobrot kihozták a református templomból és a talapzatra helyezték. Egészen 1990-ig nem volt szervezett koszorúzási ünnepség a szobornál.
Miközben a Kossuth-szobrot keresik, a napokban a magyarittabéi temetőben is voltak lopások. Sírokról fémkarikák tűntek el, vízcsapokat vittek el, a kápolnába is betörtek.
K. I.
Magyar Szó, 20154. május 14., 6. o., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése