2015. május 6., szerda

Offshore cégek a 11 milliárdos délvidéki listán

 
 
Balogh Gábor képe
2015. 05. 4. 22:23


Nem csak VMSZ-es csókosok, de két offshore-gyanús cég is van a 11 milliárdos délvidéki kedvezményes hitellistán. Összesen 1,5 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt kaphatnak.
Éppen egy hete írtunk arról, hogy a "Vajdasági magyar közösségek terület és gazdaságfejlesztési stratégiája" címet viselő, a VMSZ áltral kidolgozott koncepcióhoz kapcsolódóan összeállítottak egy táblázatot is, amelyben konkrét cégekhez (azok vezetőit is megnevezve) rendelt kölcsön összegek szerepelnek. A tervezetben többek között a helyi magyar vállalkozások kedvezményes hitelekhez juttatása is szerepel. 

Szélsőjobbos értesülések

Pásztor István a VMSZ elnöke a Vajdasági Rádiónak nyilatkozva elismerte, hogy ilyen dokumentum készült, és azt is, hogy ez "azoknak a lehetséges cégeknek a listája, amelyek anyagi támogatásban részesülhetnek a vajdasági magyar közösség gazdaságélénkítő programján belül." Aztán a május 1-i majálison a Pannon RTV-nek nyilatkozva "méltatlannak és gyalázatosnak" nevezte a vádakat. A VMSZ-hez közel álló orgánum hírolvasója a szervilis újságírás új kárpát-medencei rekordjára törve 
"szélsőjobboldali sajtóértesülésnek" 
nevezte az Alfahír új cikkét. Ebben az újszerű fogalmi rendszerben akkor ezek szerint létezik az ultrakonzervatív oknyomozás, vagy a szélsőbaloldali tényfeltárás is - az anarchoszindikalista adatigénylésről már nem is beszélve.
 
A listán több, a VMSZ-hez közvetlenül köthető személyre, illetve vállalkozásra bukkanhatunk. 4,5 millió eurós összeg szerepel a hőszigetelő anyagokat gyártó és forgalmazó multi, a Masterplast szerbiai leányvállalata mellett, amelynek egyik vezetője Bunford Tivadar, a VMSZ elnökségének tagja és a párt szabadkai elnöke. 3 millió euró áll fia Bunford Olivér mezőgazdasági vállalkozó neve mellett is. Ugyanekkora összeget találunk a szintén  a VMSZ elnökségi tag, Kern Imre államtitkár testvérének, Kern Csabának a cége mellett is. 

Csak okosba'

Ám nem csak az ő vállalkozásaik vetnek fel kényelmetlen kérdéseket. A Második nyilvánosság nevű délvidéki Facebook csoport tegnap tette közzé, hogy a szerbiai Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség nyilvános adatai alapján találtak két offshore hátterű céget a listán.
 
 
A műholdas és internetes felszereléseket értékesítő (egyébként a boszniai, a montenegrói és a magyar piacon is jelen levő) Sat-Trakt Kft 91%-ban a ciprusi bejegyzésű STSE Investment Limited tulajdonában áll. A táblázat szerint igen precízen kiszámolták a céghez tartozó összeget: pontosan 3.642.800 euró (1.129.268.000 forint9 áll a Sat-Trakt neve mellett. 
 
 
A szintén topolyai Agriacoopban 20%-nyi tulajdonrésze van ugyanennek a Cipruson bejegyzett cégnek 20%-os tulajdonrésze van. Ám, hogy a vállalkozás többsége így is megbízható off-shore kezekben legyen, azt megoldották szépen, okosba': A Sat-trakt-nak ugyanis van további 30%os részesedése. Még arra is jutott okosság, hogy a cég neve mellett a táblázatban 1,2 (372 millió forint)  millió euró álljon. 
 
 
A Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség honlapjáról készített screenshotok az alábbi kis szerb kézi szótárral  könnyen értelmezhetőek.
Пословно име: cégnév
Име Презиме: keresztnév és vezetéknév
Земља: ország
Кипар: Ciprus
Удео: részesedés, tulajdonosi hányad
A VMSZ gazdaságfejlesztési stratégiája hangsúlyozza, hogy 
 a kedvezményezetteknek "rendezett gazdasági háttérrel, valamint jövőképpel és megalapozott tervekkel" kell rendelkezniük.
Nos, aki ebbe a táblázatba még az intézményrendszer felállása, és a pályázatok kiírása előtt bekerült, annak nyilván elég stabil jövőképe lehet. Ám, hogy a "rendezett gazdasági háttér" fogalmába az adó elkerülés optimalizálás leghatékonyabb eszközeiként ismert, adóparadicsomban bejegyezett offshore cégek is beleférnek-e, az már több, mint kérdéses...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése