2015. május 14., csütörtök

30 milliárdnyi közpénzt költhetnek el Pásztorék

Megszereztük a teljes vajdasági gazdaságfejlesztési stratégiát, és a hozzá tartozó költségvetést, amely összesen 30 milliárd forintos. 11 milliárdot már lehet, hogy előre lezsíroztak. A többinek vajon mi lesz a sorsa?
Április végén írtunk arról, hogy a "Vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája" címet viselő, a VMSZ áltral kidolgozott koncepcióhoz kapcsolódóan összeállítottak egy táblázatot is, amelyben konkrét cégekhez (azok vezetőit is megnevezve) rendelt kedvezményes kölcsön összegek szerepelnek. Holott nemhogy pályázatot nem hirdettek ezekre az összegekre, de még az azok elosztására hivatott Vajdasági Magyar Közösségfejlesztési Központ sem állt fel.
 
A listán több, a VMSZ-hez közvetlenül köthető személyre, illetve vállalkozásra bukkanhatunk. Többek közt Bunford Tibor szabadkai VMSZ-elnök cégére, és a fiára, illetve Kern Imre államtitkár testvérének cégére. Sőt még két offshore hátterű vállalkozásra is. A dokumentumban szereplő 38 vállalkozás mintegy 11 milliárd forintnyi kedvezményes kölcsönt kaphat. Ám az egész gazdaságfejlesztési stratégia ennél jóval nagyobb költségvetésű, és nem csak kedvezményes hitelek, de vissza nem térítendő támogatások is szerepelnek benne. 

 

Nem titkos, csak nem publikus

Maga a dokumentum egyébként nyilvános. Legalábbis "nem titkos" - ahogyan Pásztor István, a VMSZ elnöke nyilatkozta. Ennek ellentmondani látszik, hogy a táblázatot először az Alfahír közölte, ezt megelőzően sehol sem publikálták. Ahogyan magát az egész stratégiát sem, holott már több mint két hete bejelentették, hogy elkészült.  A délvidéki közéletre és a VMSZ belső ügyeire rálátó forrásunk szerint a koncepciót "egyetlen vajdasági magyar ember sem látta még" - kivéve a VMSZ legfelső vezetését. Illetve Orbán Viktort, akivel Pásztor István áprilisi találkozójuk alkalmával "áttekintette" a koncepciót.  
 
A VMSZ keddi közleménye szerint a gazdaságfejlesztési stratégiáról "széleskörű ismertető fórumsorozat" indul a közeljövőben. Arról teháét továbbra sincs szó, hogy a teljes, közel 150 oldalas dokumentumot nyilvánosan elérhetővé tegyék. 
 
Persze nem kizárt, hogy valahol egy távoli csillagrendszer közkönyvtárában fellelhető belőle egy példány, akárcsak a "Galaxis útikalauz stoppsokknak" című klasszikusban a Galaxis Külső Területeinek Fejlesztési Terve. 
 

Vissza nem térítendő

Az Alfahírnek birtokába jutott a teljes anyag, és az ahhoz rendelt költségvetés is. Ebből kiderül, hogy a 11 milliárdos kedvezményes hitelprogram mellett a következő öt évben 
legalább 12 millió euró (3 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást
osztanak ki délvidéki vállalkozások között. Még ennél is nagyobb összeg,
46 millió euró (13 milliárd forint) szerepel a rejtélyes "részben hitelek, részben vissza nem térítendő támogatások" megnevezés alatt. 
Az egész stratégia költségvetése nagyjából 102 millió euró (30 milliárd forint), amelyet a magyar állami költségvetés áll majd. Ezt elsősorban oktatásra, a természeti erőforrások megtartására, a helyi mezőgazdasági termékek piacra juttatására, az idegenforgalom és a vállalkozások fejlesztésére fordítanák. Vagyis javarészt a délvidéki magyarság megmaradása szempontjából létfontosságú dolgokra. A pénz tehát elvileg nagyon is jó célokra megy. Ám az, hogy a kedvezményes hitelekről mindenféle pályáztatás nélkül, az intézményi háttér felállása előtt már konkrét listák készülnek, felveti azt a kérdést: vajon valóban azokhoz fog eljutni a 30 milliárd forintnyi közpénz, akiknek valóban szükségük volna a segítségre saját kisvállalkozásuk elindítására, vagy életben tartására?

A vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája itt található:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése