2015. május 7., csütörtök

LSV: Šešelj nem kerülheti el az igazságszolgáltatást Szerbiában sem


LSV: Šešelj nem kerülheti el az igazságszolgáltatást Szerbiában sem
A hágai törvényszéken történő ítélkezéstől függetlenül Vojislav Šešelj felett Szerbiában is ítélkezni kell mindazokért a gonosztettekért, amelyeket ebben az országban követett el.
„Šešeljnek akárcsak mindazoknak, akikről már meg is feledkeztek - miközben vele együtt vallották, hogy el kell üldözni a horvát és más, nem szerb nemzetiségű lakosságot, netalán személyesen is részt vállaltak az elűzésben – felelniük kell. Attól függetlenül, hogy Šešelj most itt van, vagy távollétében ítélkeznek felette”, írja közleményében a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV).
A horvát és más, nem szerb lakosság elűzésének szándéka éppen a mai napon, 23 évvel ezelőtt vált valósággá Herkócán, mégpedig Vojislav Šešelj jelenlétében.
„1992. május 6-án Herkócán nyilvánvalóvá vált az, amire mi már egy évvel korábban is figyelmeztettünk – mégpedig, hogy Vajdaságban a nem szerb és ellenzéki lakosság erőszakos kitelepítése folyik. Herkóca után, az üldözés Szerémség több mint húsz településén folytatódott tovább”, emlékeztet közleményében a LSV, hozzátéve, ezt nem lehet elfelejteni, hiszen ezek voltak azok a napok, amikor az emberek a szomszédaikat és otthonaikat védték. Ezek után pedig megengedhetetlen az, hogy ezekért a cselekményekért a mai napig senki sem felelt.
Teljesen mindegy, hogy Šešeljt elítélik-e Hágában mindazért, amit a régióban tett, vagy sem, attól még Szerbiában is ítélkezni kell felette, hangsúlyozza a LSV, s közleményében felszólítja az ügyészséget és minden illetékes köztársasági szervet, indítsák el az eljárást.
Šešelj felett a herkócai események miatt szerbiai bíróságon ítélkezni fontos üzenetet jelentene első sorban az áldozatok és családjaik számára. Egyúttal ez a tárgyalás jelentősen hozzájárulna a múlttal való szembesüléshez, de a régióban való megbékéléséhez is, áll a Vajdasági Szociáldemokrata Liga közleményében, amelyet Nenad Čanak elnök írt alá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése