2015. május 12., kedd

Pásztor szerint "Vajdaság 70 évvel ezelőtt vált legitimmé!"

a istvan pastor5Tegnap díszülést tartottak a tartományi parlamentben a fasizmus feletti győzelem 70. évfordulója, valamint Európa napja alkalmából.
A Pannon RTV és más médiumok tudósításaiból kiderül, hogy a második világháború veteránjai egy padban ültek a kormánytagokkal és képviselőkkel. (És ünnepelték az ún. felszabadítást, amely - mint tudjuk - a délvidéki magyarok esetében mérhetetlen szenvedéssel járt.).  
Pásztor István tartományi házelnök felszólalásában többek között elmondta: "Fontos visszaemlékezni azokra az értékekre, amelyekre a nemzetek, régiók és kisebbségek Európája épült fel. Vajdaság történelmi és politikai legitimitása is a hetven évvel ezelőtti eseményekre vezethető vissza. Ezt a mondatot ki lehet és ki is kell mondani, mert akkor teremtődött meg Vajdaság modern autonómiájának a lehetősége, akkor jöttek létre az előfeltételek egy autonóm politikai közösség megalakulásához, amely Szerbia része, és benne volt a jugoszláv föderalizmus alapjaiban is."
Ezt csak úgy, szemrebbenés nélkül közölte. Tehát az antifasiszta győzelem előtt Délvidék területe (mintegy ezer évig) történelmileg illegitim volt?
A legitim szó magyarul azt jelenti, hogy "törvényes, törvényszerű, jogos, igazságos". Pásztor szerint az ún. felszabadítás előtti Délvidék (és az itt élő magyarság) nem volt törvényes, jogos és igazságos?
Ami utána következett, az pozitív volt?
A "Vajdaság modern autonómiája" biztonságot, jólétet, normális távlatokat eredményezett a délvidéki magyarság számára?
A "még mindig nem végleges" haverlista összeállításának kritériumaival kapcsolatos kérdéseken kívül, örömmel fogadnánk, ha  Pásztor felvilágosítana bennünket 70 éves legitimitásunk előnyeiről.
Megérdemelnénk, hogy válaszoljon. El is várjuk tőle, hiszen ő és pártja nemcsak a saját, hanem az egész délvidéki magyarság érdekeit képviseli, nem?
K. P. 
Közzétette: Szerkesztő 2. 2015. május 10. [14:00]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése