2015. május 8., péntek

Mađarski evri za pomoć ili za politički obračun?

Lista privatnih firmi s visokim iznosima kredita (37,8 miliona evra), koji bi navodno trebalo da stignu od severnog suseda, uskomešala političku scenu vojvođanskih Mađara

(Foto A. Isakov)

Subotica – Kredit od pet miliona evra namenjenih Vinariji „Zvonko Bogdan”, u vlasništvu Lajoša Čakanja, zatim 4,5 miliona evra za „Masterplast”, preduzeće Tibora Bunforda, predsednika subotičkog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, te još tri miliona evra za preduzeće njegovog sina Olivera, kao i tri miliona evra za preduzeće „Cim gas”, u vlasništvu Čabe Kerna, rođenog brata funkcionera SVM-a Imrea Kerna, samo su deo spiska koji je uskomešao političku scenu vojvođanskih Mađara. Na listi je 38 firmi, sa imenima vlasnika i delatnostima koje obavljaju, a krajnji zbir kojim se kreditiraju je 37,8 miliona evra, ili 11,3 milijarde forinti.
Iako je spisak u javnost stigao iz nepoznatog izvora, odmah je etiketiran kao predlog SVM-a za dobijanje povoljne finansijske pomoći od mađarske vlade. Lista „dobitnika” prvo se pojavila na internet portalu „Vojvodina danas”, koji je blizak Demokratskoj zajednici vojvođanskih Mađara, a nije dugo trebalo čekati na saopštenje ove stranke. U razgovoru za „Politiku” Aron Čonka, lider DZVM-a, kaže da oni postavljaju pitanje „ko je odredio preduzeća koja treba da dobiju ovu pomoć, na osnovu kojih projekata, gde je bio konkurs za to i pod kojim uslovima se novac daje, odnosno da li je u pitanju kredit ili bespovratan iznos”.
– Mi podržavamo nameru Mađarske da uputi finansijsku pomoć sunarodnicima u Vojvodini, i ne sumnjamo u njene dobre namere, ali pitamo da li se ona daje za pedesetak porodica oko SVM-a, od kojih su neke i dobrostojeće, ili za jačanje čitave zajednice vojvođanskih Mađara – kaže Čonka.
Vlasnik Vinarije „Zvonko Bogdan” je na putu, pa nisu mogli da daju bilo kakve informacije. Tibor Bunford, vlasnik „Masterplasta” na pitanje „Politike” preko asistenta je poručio da ne zna ništa o kreditu i odbio je da dalje razgovara na ovu temu.
Mađarski parlament je pre dve godine usvojio „Vekerle plan” Ministarstva ekonomije, koji ima za cilj osnaživanje i ekonomsko jačanje firmi u Karpatskom basenu, koji se odnosi i na Mađare u dijaspori. U planu se ističe da finansijsko osnaživanje firmi ima za cilj da Mađari van matične zemlje ostanu na rodnom tlu. Ovo strateško opredeljenje Mađarske, u kombinaciji s iznosom koji se pojavio na spisku, u pojedinim komentarima odmah je proglašeno najvećom investicijom Mađarske na ovu teritoriju u poslednjih sto godina.
U razgovoru za „Politiku” Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, potvrđuje da je napravio ovaj spisak „značajnih, mogućih firmi u kojima, ako se realizuju njihovi poduhvati ili zamisli iz određenih kreditnih linija, mogu da se stvore nova radna mesta”. Suština čitave priče, prema njegovim rečima, jeste traženje rešenja danas najvećem problemu – egzistencijalnom.
Pastor ističe da o tome mesecima unazad govori javno i da nije posredi nikakav konačni spisak, već samo predlog koji je trebalo da pruži sliku o potencijalima ovog regiona, i da bude reprezent delatnosti i obima poslova kojima se bave vojvođanski Mađari. Nije, kaže, još poznato ni da li će uopšte biti upućen novac iz Mađarske, u kojem iznosu, i po kojim kriterijumima će se raspoređivati.
– To je samo spisak firmi koji sam ponudio da bi se mogle posetiti, i mađarska strana je odabrala da obiđe 16 iz različitih delatnosti i različite veličine. Praktično, reč je o tome da se realno sagledaju šanse da bi se u jednom momentu te mogućnosti mogle prikazati na konkursu koji će biti javne prirode. Znači, ne zna se još da li je Mađarska uopšte spremna da ulaže ovde, pod kojim uslovima i koliko, ali je tema plasirana zarad političkog ubistva i zarad političkog dokazivanja nečega čega u ovoj priči nema – kaže lider SVM-a Ištvan Pastor.
A. Isakov
Objavljeno: 07.05.2015.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése