2015. május 16., szombat

Második Nyilvánosság: Nyílt levél Németh Ernőnek

Nyílt levél Németh Ernőnek, a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottsága elnökének
Tisztelt Elnök úr!
Mint arról bizonyára Ön is tud, 2015. május 11-én, hétfőn Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke közleményt juttatott el a sajtóhoz, amelyben bár név nélkül nem említ meg bennünket, de teljesen egyértelműen ránk is célozva azt állítja, hogy az elmúlt hetekben egy, a Youtube népszerű, videómegosztó internetes portálon megjelent, Pásztor urat pellengérező ún. mémvideó készítői vagyunk.

10924776 871843442859166 6564581345890741107 n
Megfogalmazása szerint “az akciósorozat részben álnéven, részben saját névvel és álneveken működő aktorai és szellemi mentoraik, irányítóik és támogatóik túlléptek minden határt, amikor azzal, hogy egy videóban a Vajdasági Magyar Szövetséget kiegyenlítették a nácizmussal, majd ahelyett, hogy egyet hátraléptek volna, egymást túllicitálva ünnepelték magukat, azt, hogy a VMSZ elnöke maga Hitler, elnökségi tagjai pedig náci tisztek, jelezve, hogy amennyiben a videó levételére kényszerülnek, akkor ezer más helyen osztják tovább”. Közleménye végén megállapítja, hogy relativizáljuk “a náci bűnt”, “a holokausztot és minden meghozott civil áldozatot, a vajdasági magyarok és svábok áldozatiságát”.
A VMSZ elnökének sajtóközleményét a többi sajtóorgánum mellett a Magyar Szó nyomtatott változata is leközölte a május 12. számának 5. oldalán, illetve a címoldalon egy ablakban beharangozta azt.
A Második Nyilvánosság civil aktivista Facebook-csoport szerkesztősége május 12-én (részben a kor divatjának engedve) közleményben határolódott el a kifogásolt videótól, és ehhez kapcsolódóan felszólítottuk Pásztor urat is, hogy kérjen bocsánatot a minden alapot nélkülöző meggyanúsításért, és a náci bűnök relativizálásának vádjáért. Állásfoglalásunkat a vajdasági magyar online sajtóorgánumok korrekt módon közzétették, még a Magyar Szó Online is.
Május 13-án elektronikus levelet juttattunk el Varjú Mártának, a Magyar Szó főszerkesztőjének, ill. másolatként a napilap szerkesztősége több munkatársának, amelyben egyértelműsítettük, hogy az előző nap kiadott sajtóközleményünk válaszreakció Pásztor úr május 11-i közleményére, amelyben velünk kapcsolatban valótlanságokat állít, ezért megszólítottként a sajtótörvény 83., 87. és 88. cikkelyére hivatkozva tisztelettel megkértük Varjú Mártát, hogy a Magyar Szó nyomtatott változatának soron következő számában szíveskedjen a válaszreakciónkat megjelentetni ugyanazon az oldalon, ugyanabban a rovatban, ugyanolyan betűmérettel, mint Pásztor úr velünk kapcsolatos közleményét, közzétéve a mi logónkat is, amit csatolva mellékeltünk.
Varjú Márta semmilyen válaszra nem méltatott bennünket, és a válaszreakciónkat - amelyben tisztáztuk magunkat a vádak alól - sem közölte le a napilap.
Ön, tisztelt Elnök úr, mint nagymúltú újságíró, aki a milosevityi időszak nehéz, cenzúrával terhes éveiben is lehetőségeihez és képességeihez mérten maximális elhivatottsággal és odaadással igyekezett a Szabadkai Rádió munkatársaként tájékoztatni a vajdasági magyar embereket a közösségünk, az ország és a világ valós helyzetéről, tökéletesen tisztában van azzal, milyen jelentősége van annak, hogy a sajtó a valóságnak mekkora részét ismerteti meg a közönséggel.
Ezért felkérnénk Önt, mint releváns szakembert, és mint a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottságának elnökét, hogy vizsgálja meg az itt ismertetett esetet, és foglaljon állást a Magyar Szó ezen kirívó gyakorlatával kapcsolatban, nevezetesen, hogy míg a Második Nyilvánosságot érő vádak a Magyar Szó nyomtatott változatában közlésre kerülhetnek, megismerkedhetnek velük az olvasók, addig a reakciónk, azaz a nevünket tisztázó válaszunk nem.
Ön szerint ez a gyakorlat összeegyeztethető-e ez az MNT Médiastratégiájával?
Ön szerint ez a fajta “tájékoztatás” a közösség érdekeit szolgálja-e?
Amennyiben szakmai hiba, mulasztás, vagy szándékos jog- ill. érdeksérelem történt Varjú Márta részéről, tisztelettel kérdezzük, hogyan szankcionálja az MNT, ill. annak illetékes testülete az MNT által alapított sajtóorgánum élén álló személyt tettét?
Mihamarabbi válaszát előre is köszönjük.
Tisztelettel:
a Második Nyilvánosság szerkesztősége, név szerint
Bózsó István
Gyulai Zsolt
Pressburger Csaba
Vanger László
Vataščin Péter
Kelt.: 2015. május 15.Közzétette: Haraszthy Ágoston 2015. május 15. péntek, 20:58

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése