2015. október 13., kedd

A Szabadkai Rádió vesszőfutása

Beszámoló a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottság első rendkívüli ülésének történéseiről

A kisebbségi kormánypárti többség előre megfontolt politikai szándékkal, leplezetlen, gyomorforgató, szájbarágós módszerrel diktátumot tett le a Tájékoztatási Bizottság asztalára.
Érdekességként megemlíteném, hogy a beadványnak nem volt aláírója.
Az utca egyszerű embere hitetlenkedve kérdezi (még itt, Magyarkanizsán is, ahol gyorsan megtanulták: ha élni akarsz, belépsz a "legnagyobb és legerősebb magyar" pártba!) tényleg megszüntetik a Szabadkai Rádiót?
A folyamat már régen elkezdődött. Mihelyt a kisebbségi kormánypárt és az MNT alapításában létrejött a Pannon RTV.
Idézet a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottság első rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből, melyet ez év szeptember 28-án tartottak meg, a Bizottság elnöke és a Szabadkai Rádió főszerkesztője, Németh Ernő:
"Most 8 munkatárs és 6 külsős munkatársunk van. Hozzátette, hogy a Rádió leépítése folyamatosan zajlott, mikor a VMSZ korábbi elnöke meghozta azt a döntést, hogy a Pannon Alapítványt létrehozzák. Az elmúlt 20 évben a VMSZ mindent megtett, hogy a Szabadkai Rádiót leépítse."
Ehhez most kapóra jött a szerb kormány (amelynek tagja, bűnrészese a kisebbségi kormánypárt) privatizációs (magánosítási) törvénye, melynek határideje 2015. október 15.
A Pannon Alapítvány nagylelkűen felajánlotta, hogy minden érintett, községi alapítású, vajdasági média csatlakozhasson a Pannon RTV-hez.
A szóban  forgó (első rendkívüli) Tájékoztatási Bizottság szeptember 28-ai ülésére kiküldött meghívóban két határozati javaslat szerepelt napirenden:
1. A Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány megalapításának kezdeményezéséről szóló határozati javaslat.
2. Állásfoglalás a kisebbségi nyelveken is tájékoztató médiumok magánosítása ügyében( ahol a VMDK összefogást javasol más nemzeti tanácsokkal és egyéb érdekeltekkel, annak érdekében, hogy a privatizáció során a Nemzeti Tanácsok vásárolják meg ezen médiumokat).
Ez utóbbit Tari István a VMDK-Csonka Áron lista képviselője adott át, amit a Tájékoztatási Bizottságban ülő kisebbségi kormánypárti többség leszavazott. Épp úgy, mint a Szabadkai Magyar Rádió Alapítványt, mely felölelte volna az összes többi érintett vajdasági magyar médiát. A javaslatot  csak 3-an támogatták, 11-en ellene és 1 tartózkodó szavazattal.
Tudni kell, hogy a Szabadkai Rádió privatizációjára senki sem jelentkezett.
Állapotainkra jellemző módon az ülés előtt a Pannon RTV főszerkesztője, a MNT Tájékoztatási Bizottság tagja/ alelnöke, kiosztott egy másfél oldalnyi szöveget.
Címe: A Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottságának állásfoglalása a Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány megalakításának kezdeményezéséről szóló javaslatról, amely a következő módon kezdődik: "A Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottsága nem tartja elfogadhatónak a Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány megalapításának kezdeményezéséről szóló javaslatot".
A továbbiakban a Pannon Alapítványhoz való csatlakozást ajánlják mint egyetlen lehetséges megoldást (a kisebbségi kormánypárt ezzel egyszerre minden magyar nyelvű médiumra szert tenne és befolyásolná szerkesztéspolitikáját). Tényként leszögezik, hogy 2008-ban 34 magyar nyelven is sugárzó rádió volt, ezek közül 11 már megszűnt. Érdekességként megemlíteném, hogy a beadványnak nem volt aláírója.
A kisebbségi kormánypárti többség előre megfontolt politikai szándékkal, leplezetlen, gyomorforgató, szájbarágós módszerrel diktátumot tett le a Tájékoztatási Bizottság asztalára.
A diktátumot a Tájékoztatási Bizottság többsége ki is szavazta. Az ott ülő, többséget alkotó képviselők nem érzik, hogy ezzel saját pártjuk megalázta őket. És ez szomorú.
Így zajlott le a Szabadkai Rádió magára maradása.
M. Szemerédi Magda
Magyarkanizsa, 2015. 10.09.
A  MNT Tájékoztatási Bizottság tagja 
Közzétette: Terhes Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése