2015. október 16., péntek

Reagálás a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségének október 14-ei közleményére

Amint az várható volt – igaz, elég nagy fáziskéséssel – a VMSZ vezetősége nemtetszését fejezte ki a Szabadkai Rádió magyar műsorainak megmentéséért kezdeményezett petíció miatt. Déja vu érzésem van. Ugyanez volt nyolc évvel ezelőtt is. Akkor is a pártvezetőség azt az ukázt adta, hogy nem szabad aláírni a petíciót. A polgárok mégis összefogtak, és aláírásaikkal józan belátásra bírták a döntéshozókat. Különben a Szabadkai Rádió már évekkel ezelőtt, örökre elhallgatott volna. A VMSZ elnöksége mostani közleményében azt állítja: „az aláírásgyűjtés a Magyar Mozgalom hathatós támogatásával lett megszervezve”. Ezt kikérem magamnak, kollégám, Piuković Norbert nevében is, akivel ezt ketten szerveztük! Igaz azonban, hogy a Magyar Mozgalom is támogatja a kezdeményezést, ugyanúgy, mint ahogyan számos más civil szervezet, intézmény, magánszemély és önkéntes aktivista. Tudomásom szerint maga a VMSZ is! A szabadkai helyi szervezetek tisztújító ülésein is gyűjtik az aláírást. A petíciót számos párttag is aláírta, mert a Szabadkai Rádió nekik is fontos. A VMSZ elnöksége közleményben hivatkozik a Magyar Nemzeti Tanács nyilvánosság előtt lezajlott ülésére, amelyen lesöpörték az asztalról Németh Ernőnek, a Tájékoztatási Bizottság elnökének a Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány megalapítására vonatkozó kezdeményezését. Pedig ez egy első oszlopa lehetett volna annak a hálózatnak, amellyel megmenthető lett volna a Szabadkai Rádió magyar műsora mellett további tíz másik rádió is, amely Vajdaságban magyar nyelven (most még) szól a hallgatókhoz. Ezek a rádióállomások a VMSZ elnöksége által a „legmesszebbmenőkig támogatott MNT döntés” miatt hamarosan elhallgatnak. De végre kibújt a szög a zsákból, nyilvánvalóvá vált az egyszólamúság bevezetésének a szándéka. A közleményben beismerik azt, amit ez idáig tagadtak, mármint, hogy mi volt a célja a Pannon RTV megalapításának. Azt a kijelentést pedig a leghatározottabban visszautasítom, miszerint „ma egyetlen szót sem hallunk a 47 évben beépült megannyi hang, egyéniség, szenvedély, elkötelezettség, szerkesztői, főszerkesztői elképzelésből”. Ez egész egyszerűen hazugság! Csak az elmúlt héten, például 2015. 10. 08-án a Szabadkai Rádió magyar adásában elmondta a kialakult helyzettel kapcsolatos meglátásait Pölhe Géza, aki 1971-től nyugdíjba vonulásáig volt a rádió munkatársa, szerkesztője, főszerkesztője. Másnap Németh János, a vajdasági magyar újságírás legnagyobb élő legendája beszélt a vajdasági magyar médiában egykor és jelenleg tapasztalható állapotokról.
A VMSZ közlemény utolsó mondatát szeretném szó szerint is idézni: „...a Vajdasági Magyar Szövetség az akciót ellenzi, rombolónak és Szabadka szellemiségéhez méltatlannak tartja, ugyanakkor emlékezteti az aláírásgyűjtőket arra, amit ők maguk is pontosan tudnak, hogy már több mint nyolc éve a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke által felajánlott, és a Magyar Mozgalom szerint hirtelen immár aggályos jogi megoldás szerint működik a Szabadkai Rádió magyar szerkesztősége.” Hogy ezzel mit akart az írónő – bocsánat –, mit akart a költő mondani, fogalmam sincs. Ha valaki e mondatot érti, kérem magyarázza meg. Végül, de nem utolsósorban: sem a VMSZ, sem az MNT vezetői nem kérdeztek meg sem bennünket, a magyar szerkesztőség munkatársait, sem a hallgatókat, sem szakmai szervezetünket, a VMÚE-t, sem az újságírók szakszervezetét. Mégis, mi alapján merik azt állítani, hogy a most izomból megvalósítani szándékozott döntésük jó döntés? Szeretném emlékeztetni az elnökséget, hogy a párt előző elnöke bukását legfőképp a Szabadkai Rádióhoz és a Népszínházhoz való viszonyulásának köszönheti. A Népszínházat már Önök is elpackázták, ne kövessék el a rádióval is ugyanezt a hibát!
Tóth Imre, a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének újságírója, a petíció szervezője


VMSZ: Méltatlan, "politikai haszonszerzési kísérlet" a Szabadkai Rádió körül kialakult helyzet

"A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége szerint a Magyar Mozgalom hathatós támogatásával szervezett, a Szabadkai Rádió magyar műsorának munkatársai által végzett aláírásgyűjtés pusztán öncélú, valós megoldást nem kínáló, a magyarságot pajzsként használó politikai haszonszerzési kísérlet.
A VMSZ álláspontja szerint a Szabadkai Rádió és annak magyar szerkesztősége elsősorban intézmény, sorsának megoldása tehát nem kizárólag személyi kérdés, hiszen a 47 évben megannyi hang, egyéniség, szenvedély, elkötelezettség, szerkesztői, főszerkesztői elképzelés beleépült, amiről ma egyetlen szót sem hallunk. A VMSZ elnöksége ezt a közösségi önazonosság, a közös emlékezet figyelmen kívül hagyásának és rövidlátó kommunikációnak tartja.
Ugyanakkor a VMSZ elnöksége felhívja a figyelmet arra, hogy a Szabadkai Rádió sorsa nem kizárólag magyar ügy. A következmények minden újságírót érintenek majd, ezért ez a fajta, a Magyar Mozgalom által megkezdett, majd a rádió magyar munkatársainak bevonásával folytatott ügykezelés egy multietnikus közösségben nem kollegiális, szakmapolitikailag is kifogásolható, ugyanakkor az alapító képviselőjét, a város polgármesterét abba a helyzetbe hozza, hogy ne az intézmény vonatkozásában, hanem kizárólag annak magyar adásaival foglalkozzon, hiszen Maglai Jenő a Magyar Mozgalom meghatározó tagja.
A vajdasági magyar közvélemény előtt ismert tény, hogy a Pannon RTV azért alakult meg, hogy a vajdasági magyar közösség ne maradjon magyar hang nélkül az éterben. A VMSZ és az MNT közös erőfeszítése az egész napos vajdasági magyar rádiózás és televíziózás megteremtésének volt a víziója, ami az elmúlt évek folyamatos és kitartó munkájának, a szakmai gárdának és a VMSZ politikai hitelességének köszönhetően kiemelt anyaországi támogatásban részesülve, mára az MTVA stratégiai partnerévé vált, a Pannon stúdióját rendszeresen bekapcsolják a budapesti stúdió hírfolyamába, a vajdasági magyar közösség életét és gondjait a Pannon RTV-nek köszönve ismerheti meg a Kárpát-medence és a világ magyarsága.
Tekintettel arra, hogy a Szabadkai Rádiót mint intézményt, valószínűleg sem az alapítónak, sem egyetlen politikai tényezőnek nem áll módjában megmenteni, két megoldási lehetőség merült fel, amelyekről kimerítő vita folyt a televízió nyilvánossága előtt a Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén.
A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége politikai felelősséggel tudatában van annak, hogy az egész napos, lehetőség szerint teljes lefedettségű, regionális munkatársi hálózattal rendelkező magyar rádiózás és televíziózás fenntartása, valamint a Médiaház kiépítése az elkövetkező évek legkomolyabb anyagi megterhelése, amit szinte csakis Magyarország kormányával együttműködésben képes kifinanszírozni az alapító Magyar Nemzeti Tanács.
Ezért a VMSZ elnöksége a legmesszebbmenőkig támogatja az MNT legutóbbi ülésén meghozott döntését, amelyet munkavállalói ügyekezelés szempontjából is humánusnak tart – az utcára kerülés illetve a szendvics műsor helyett a vajdasági magyar rádiózás vérkeringésébe való bekerülés, másrészt a VMSZ elnöksége elfogadja és támogatja a Pannon RTV vezetőségének elképzelését, mert szakmai kérdésekben nem csak a legavatottabb személyek elaborátumáról van szó, hanem egy olyan intézményről, ami számtalan alkalommal bizonyította szakmai kiválóságát, rátermettségét és azt, hogy maradéktalanul el tudja látni a rá bízott feladatot – említsük csak a migráns-áradatot és Röszkét.
Mindezek tükrében a Vajdasági Magyar Szövetség az akciót ellenzi, rombolónak és Szabadka szellemiségéhez méltatlannak tartja, ugyanakkor emlékezteti az aláírásgyűjtőket arra, amit ők maguk is pontosan tudnak, hogy már több mint nyolc éve a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke által felajánlott, és a Magyar Mozgalom szerint hirtelen immár aggályos jogi megoldás szerint működik a Szabadkai Rádió magyar szerkesztősége", áll a VMSZ sajtószolgálata által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/2763/VMSZ-Meltatlan--34politikai-haszonszerzesi-kiserlet34-a-Szabadkai-Radio-korul-kialakult-helyzet.html, 2015. október 14. [13:52]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése