2015. október 14., szerda

Zűrzavar- a főszerkesztő levált, majd "befagyasztja" döntését

 
 

Mostanára tragikomikus jeleneteknek lettünk szem és fültanúi a Magyar Szó "változások a szerkesztőségekben" nevezetű (nem kívánatos) újságírók (ki)söprése történetében.

Valószínűsíthető, hogy a Magyar Szó újságíróinak cenzúra elleni tiltakozása után (főleg a szabadkai és a zentai szerkesztőségek) , a napilap főszerkesztője megkapta az "ukázt" kit merre kell mozgatnia.

Elbocsájtani nem  mert, így beindult a bábjáték. Természetesen mindez  a "fiatalítás és az olvasóközönség felé való nyitás" jegyében történt. Szakmai indoklás nélkül le lett cserélve a Képes Ifjúság szerkesztője, fel lett oszlatva a  lap, jó eredményeket hozó négytagú online szerkesztősége, menesztve lett a szabadkai regionális rovat szerkesztője, majd a művelődési rovat szerkesztője is.

Talán mondani sem kell, valamennyiük kritikus véleménynek adtak hangot (vagy teret a kritikus vélemény elhangzására), lázadni mertek a napilapban uralkodó cenzúra ellen. De van közöttük olyan is aki a kisebbségi kormánypárt vélt belső ellenzéki köreihez pártolt (külön kérdés az újságíró aktív politikai szerepvállalása és a szakmai pártatlanság viszonya).  

 Jól is indult a színjáték, csak ott bicsaklott meg a dolog amikor az egyik kegyvesztett  elkezdet hangosan tiltakozni. Ráadásul még tárcát is írt, majd  publikálta.

 A délvidéki magyar sajtó (tisztelet a kivételnek) csöndesen fogadta tiltakozását. Elhallgatták, eldugták az olvasók szeme elől, míg egyszer csak "sirámai", ki tudja milyen csatornákon keresztül, elérték a szerb újságok ingerküszöbét, akik azt megszellőztették.Ekkor indult be igazán a közvélemény felháborodása.

Talán ennek (is) köszönhető a Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület (TJGyT-igazgató bizottság-szerk.megj.) három tagjának kezdeményezése (vannak közöttük a kisebbségi kormánypárt vélt belső ellenzékéből), amelynek végén a napilap főszerkesztője "befagyasztotta" a művelődési rovat szerkesztőjének leváltására vonatkozó döntését, majd közösen "reményüket fejezték ki az ügy mindenki számára megnyugtató módon való rendezése" iránt.

Teljes zűrzavar. Levált, majd "befagyaszt"? Mit jelent ez? Mit is jelent a "megnyugtató módon való rendezés"?  Meggondolta magát, vagy a közvélemény lecsöndesedése után "kifagyasztja" döntését és befejezi az elkezdett tisztogatást? Miért kellett összeugrasztani a "fiatalokat" és az "időseket"?

A kisebbségi kormánypárt vélt belső ellenzéke miért nem lépet fel előbb a Magyar Szó TJGyT-ben az eddig is érzékelhető cenzúra és rossz szerkesztési politika miatt? Vagy a szekér akkor még jól futott? Másik alakulat vagyunk, vagy egyek vagyunk a "rosszakkal"? Zűrzavar!

Sok még a megválaszolatlan kérdés, de egy biztos: a Magyar Szó főszerkesztőjének mennie kell. Külön szakmai indoklás nélkül.

Dokumentumok:
http://www.vajma.info/cikk/tukor/6566/Ervek--kritikak--ragalmak--reagalasok-8211-visszalepes.html
http://www.vajma.info/cikk/media/1009/Valtozasok-a-Magyar-Szo-szerkesztosegeben.html. Forrás: VMDK Hírmondó II.évf. 26.sz. 2015.10.15.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése