2015. október 21., szerda

VMDK: A Magyar Szó főszerkesztőjének és a TJGYT-elnökének mennie kell!


VMDK: A Magyar Szó főszerkesztőjének és a TJGYT elnökének mennie kell! 

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége  egyszer már kimondta: a Magyar Szó főszerkesztőjének mennie kell!
Most módosítunk:
A Magyar Szó főszerkesztőjének és a TJGYT-elnökének mennie kell!

A Magyar Szó művelődési rovata körül kirobbant botrány folytatásaként egyes médiumok arról adtak hírt, hogy a Magyar Szó  Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület  (TJGYT-azaz igazgató bizottság) elnöke Ujhelyi Lukács  (a mutyilistás párt bankára, a kisebbségi párt tartományi listavezetőjének édesapja), telefonon felhívta a TJGYT azon két női tagját, akik előzőleg közleményben hírt adtak arról, hogy a művelődési rovat szerkesztőjének leváltása "be lett fagyasztva", majd minősíthetetlen hangnemben és hangerővel beszélt velük, megfenyegetvén őket.

A hírek szerint a telefonos beszélgetés végén a két hölgy szóban lemondott a TJGYT-tagságról.

Az  Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és a szabadkai székhelyű, de az Újvidéki Egyetem részét képező Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar is megszólalt ez ügyben. Közleményükben (Kontra Ferenc leváltása kapcsán- a szerk. megjegyzése), többek között a következőket írják:
"A fentiek tükrében határozott álláspontunk, hogy Varjú Márta súlyos szakmai és megbocsájthatatlan erkölcsi hibát vétett, ezért követeljük, hogy az illetékesek haladéktalanul bírálják felül Varjú Márta főszerkesztő tevékenységét."

Összegezvén a Magyar Szóban kialakult helyzetet: van két, nem hivatalos, szóban lemondott TJGYT-tag, egy leváltott majd "befagyasztott" mellékletszerkesztő, dühöngő és önkényeskedő TJGYT-elnök, kétségbeesett szerkesztőség, megalázott újságírók, megosztott értelmiség, becsapott közvélemény.

Eközben a Magyar Szó alapítója, a TJGYT -tagokat  javasoló/minősítő testület, azaz a Magyar Nemzeti Tanács (MNT)  (meg)választott  tanácsnokai semmiről sincsenek (hivatalosan) tájékoztatva, a MNT  tisztségviselői és az MNT Tájékoztatási Bizottsága pedig csendbe burkolódzott. Mintha semmi sem történne, a fölöttünk zörgő orkán meg úgyis  elmúlik. Ha időközben nem visz el bennünket. Egyenként.

Pedig most igazán lépni kell(ene). Mert mindez tovább csorbítja a kisebbségi kormánypárti többségű  Magyar Nemzeti Tanács  amúgy is megtépázott tekintélyét, illetve tovább rombolja a kulturális autonómia eszmeiségét. Mintha azt szeretnék elérni, hogy a délvidéki magyarság körében teljes egészében kiirtsák az autonómia igényét.

Végezetül, figyelembe véve az események sorát, módosítunk:
A Magyar Szó főszerkesztőjének és a TJGYT-elnökének mennie kell!

Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
2015. október 21. [11:29]

Kapcsolódó dokumentumok:
1. http://vmdk.us11.list-manage.com/track/click?u=bc564c2b14d784b53071ebd00&id=85fd75c280&e=3eb0ebfcd8
2. http://vmdk.us11.list-manage.com/track/click?u=bc564c2b14d784b53071ebd00&id=0be2969544&e=3eb0ebfcd8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése