2016. november 1., kedd

A félretájékoztatás véemeszes útvesztőiben

A Pannon RTV (online) tényként közli a címben az örvendetes hírt, hogy végre megtudjuk mi is történt 1944/45-ben. Közben csak egy halovány ígéretről van szó. Vagy még arról sem.

A cím: Nyilvánosságra hozzák a magyar–szerb történész vegyes bizottság munkájának eredményét
A tudósítás: Tomislav Nikolić szerb elnök tenni fog azért, hogy a magyar és a szerb nép is megismerje a történész vegyes bizottság munkájának eredményeit a második világháború és az azt követő események feltárásában. Ezt ígérte meg a szerb államfő a Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével folytatott tárgyalásán. A tartományi házelnök kiemelte, hogy a szerb–magyar történelmi megbékélés folyamata az utóbbi években jelentősen felgyorsult, amiben a szerb elnöknek is jelentős szerepe van. Pásztor szerint a vegyes bizottság kutatásainak nyilvánosságra kerülése lehetővé tenné, hogy a két nép közös történelmének ezt a fájdalmakkal terhelt részét megnyugtatóan lehessen lezárni. (…)

http://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=8773, 2016. november 1.  

 

Nyilvánosságra hozzák a magyar–szerb történész vegyes bizottság munkájának eredményét (videó)

Mesto: Beograd
Datum: 01.11.2016
Dogadjaj: POLITIKA - predsednik Srbije Tomislav Nikoliæ sastao se danas sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom
Licnosti: Tomislav Nikoliæ, Ištvan Pastor
Tomislav Nikolić szerb elnök tenni fog azért, hogy a magyar és a szerb nép is megismerje a történész vegyes bizottság munkájának eredményeit a második világháború és az azt követő események feltárásában. Ezt ígérte meg a szerb államfő a Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével folytatott tárgyalásán. A tartományi házelnök kiemelte, hogy a szerb–magyar történelmi megbékélés folyamata az utóbbi években jelentősen felgyorsult, amiben a szerb elnöknek is jelentős szerepe van. Pásztor szerint a vegyes bizottság kutatásainak nyilvánosságra kerülése lehetővé tenné, hogy a két nép közös történelmének ezt a fájdalmakkal terhelt részét megnyugtatóan lehessen lezárni.
Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A történész vegyes bizottság az elmúlt években nagy intenzitással dolgozott a levéltári anyagok átnézésén, és tudomásom szerint munkájának a vége felé jár. Viszont ez a feltáró munka itt a befejező fázisában az idei év közepe táján megakadt. Arra kértem a köztársasági elnök urat, mivel ezzel a témával kapcsolatban Ő, mint köztársasági elnök megerősítette Tadić köztársasági elnök előzetes vállalását, vesse latba tekintélyét, és teremtődjenek meg a feltételei annak, hogy a Szerb Tudományos Akadémia részéről is meglegyen az a nyitottság, amely biztosítani tudja, hogy még az idei év végéig a közös feltáró munka eredményeit publikálni lehessen.”    
Közbenjárásáról biztosította az államelnök Pásztor Istvánt
Tomislav Nikolić szerb elnök ma tárgyalt Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnökével. Pásztor a VMSZ elnökeként megköszönte az államfő eddigi segítségét a szerb–magyar történelmi megbékélési folyamatban. Kiemelte, hogy a folyamat azért gyorsult fel jelentősen, mert a magyar és a szerb államfő is személyesen vesz részt benne. A VMSZ elnöke megkérte a szerb elnököt, hogy a történész vegyes bizottság kutatásainak eredményeit, amelyek a második világháború alatti és utáni történéseket dolgozzák fel, tárják a szerb és a magyar nyilvánosság elé. Úgy értékelte, hogy végre szembe kell nézni a történelmi tényekkel, hogy a két nép pontot tehessen a múlt eseményeire a közös jövő építése céljából. Nikolić államfő megígérte, hogy közben fog járni, hogy a történész vegyes bizottság munkájának eredménye elérhető legyen a nyilvánosság számára. Ezután informálta Pásztor Istvánt a Duna–Morava–Vardar projektum előrehaladásáról. A vízi út kiépítésében érdekelt Szerbia, Macedónia és Görögország is. Az államfő elmondta, hogy korábban többen is bírálták őt a projektum támogatása miatt. Most pedig az derült ki, hogy több országnak is haszna lesz belőle, és kínai befektetők is érdekeltek a vízi útvonal kiépítésében.
http://pannonrtv.com/web2/?p=296318, 2016. november 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése