2016. november 28., hétfő

A VMSZ kezdeményezi a honvédség 1941-es délvidéki bevonulásának ünnepnappá tételét?

...nah persze, azt várhatjuk. Helyette viszont a délvidék elcsatolásából csinálnak állami ünnepet.

delvidekvisszacsatolasa01

A 3. magyar hadsereg 1941. április 11-én kezdte meg a csupán négy napos hadműveletét, amely során végrehajtotta a Délvidék felszabadítását és elérték a Duna–Dráva vonalát.
A húsvéthétfőn befejezett délvidéki magyar feltámadást és a magyar honvédeket ünneplő tömeg, díszbe öltözött magyarok várták. Ennek a napnak az emlékét a Vajdasági Magyar Szövetség és Pásztor István sosem fogja nemzeti ünnepünké nyilvánítani, de még csak megemlékezni sem hajlandóak róla.
 
De vajon hogyan reagálna a szerb politikum, ha a magyar honvédség bevonulását mondjuk a Magyar Nemzeti Tanács a szerbiai magyarság hivatalos ünnepévé tenné? Vajon egy, a honvédeket magasztaló politikai megemlékezésen tapsolna az első sorokban ülve a szerb politikai elit, vagy az asztalt verve tajtékoznának? 
 
Az első lehetőséget választotta Pásztor István, amikor pénteken jelen volt az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban szervezett nagyszabású ünnepségen, ahol a Délvidék 98 évvel ezelőtti Szerbiához csatolását ünnepelték. A rendezvényen Šešelj csetnikvajda egykori jobbkeze, a jelenlegi államfő Tomislav Nikolić bejelentette, hogy nemzeti ünnepé szeretné tenni november 25-ét. Azt a napot, amikor 1918-ban mintegy félmilliónyi szerb, horvát, bunyevác és más szláv népek arról döntöttek, hogy a mintegy félmilliónyi magyart és 300 ezer németet egy új állam határai közé kényszerítenek, mindezt a fegyveres megszálló antant és a balkáni hadseregek puskáinak árnyékában. 
 
Pásztor István korábban számos, a novemberi nagy szláv nemzetgyűlés eredményeit, vagyis a Délvidék elcsatolását éltető rendezvényen vett már részt, de korábban a tartományi székház elnökeként a pártjával együtt megszavazta, hogy az 1848/49-es szabadságharcunk ellen felkelt és a vidékünkön magyar falvakat felkoncoló szerb lázadók zászlaja legyen a Délvidék hivatalos történelmi lobogója.
 
Sőt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, tavaly még a következőt nyilatkozta:  „Én nem elsősorban gyásznapként élem meg ezt a június 4-ét (Trianont - a szerk.), hanem ünnepnapként."
 
Így aztán sajnos most sem kétséges hogyan fog dönteni a kisebbségi kormánypárt, amikor ünnepnapot csinálnak majd a kisebbségi sorsba kényszerítésünk gyásznapjából. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése