2016. november 18., péntek

Továbbra is szegény a vajdaságiak többsége

Továbbra is szegény a vajdaságiak többsége
Fotó: yayimages
Sok vajdasági háztartás számára csak álom a hal, a jobb minőségű olaj, méz és hús, derül ki a Köztársasági Statisztikai Intézet legújabb jelentéséből. Ezen nem is kell annyira meglepődni, hiszen a hivatalos adatok szerint a tartományban a polgárok többet költenek, mint amennyit keresnek.
Az intézet részletesen elemezte a háztartások fogyasztásáról szóló 2015. évi felmérést, a polgárok jövedelméről, életszínvonaláról és szokásairól szóló részletes adatokkal együtt. 1821 vajdasági családot kérdeztek meg, amelyek átlagosan 54 641 dinárral rendelkeznek havonta. Ennek az összegnek körülbelül felét a fizetés teszi ki, sok háztartás pedig nyugdíjra is támaszkodik.
Egy átlagos vajdasági családnak legalább 56 057 dinárra van szüksége a megélhetéshez, ez pedig körülbelül 1500 dinárral kevesebb az összbevételnél, s ebből a polgárok a legalapvetőbb és legkevésbé minőséges termékeket veszik meg. Élelmiszerre és italra havonta 20 334 dinárt költünk, s leginkább húst (főleg csirkét), tejet, kenyeret és tojást vásárolunk, legkevesebb pénz pedig a halra marad. Alkoholos italokra és dohánytermékekre havonta 2486 dinár megy el, s a polgárok főleg sört fogyasztanak. Egy átlagos vajdasági család havi 2859 dinárt tud ruházkodásra költeni. A kommunális szolgáltatásokra havonta legalább 9241 dinár megy el, a gyógykezelésre pedig mintegy 2158 dinár.
A megkérdezett vajdaságiak azt mondták, havonta egyszer el tudnak menni moziba, s ugyanennyiszer térhetnek be a fodrászhoz vagy egy étterembe. Minden megkérdezett családnak van tűzhelye és tévéje, felének számítógépe (de internetje nem). Aggasztó viszont az a tény, hogy a megkérdezettek jelentős részének nincs mosógépe, mélyhűtője, a mikrohullámú sütőről és a mosogatógépről nem is beszélve. A megkérdezettek harmadának van klímaberendezése, valamint mobiltelefonja. A válaszadók felének sincs autója.
Mindent összevetve a legtöbb pénzt élelmiszerre és a számlákra költjük, a legkevesebbet pedig a művelődésre és a személyes érdeklődési körbe tartozó dolgokra (hobbi, továbbképzés, idegennyelv-tanulás, sport stb.). Legtöbb kenyeret és húskészítményeket esznek a polgárok.
A 021 cikkében megjegyzi, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint az átlagbér hónapról hónapra növekszik vagy stagnál, de mindezek ellenére egyre tömegesebb a szegénység, ami lakosság egynegyedét fenyegeti. (021.rs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése