2016. november 21., hétfő

Orbán Viktor átrepült Szerbián, a Délvidék nem érdekli


adocekAleksandar Vučić ma teljes katonai és miegyéb pompával várta a magyar miniszterelnököt a dél-szerbiai Niš repülőterén. Mint már közöltük, két napos csúcstalálkozó veszi kezdetét, amelyen Szerbia és Magyarország szinte összes minisztere hivatott összeröffenni.
Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, illetve a vajdasági parlament első embere természetesen szintén jelen volt a magyar kormányfő fogadásakor.
A két ország elöljárói elsősorban gazdasági kérdéseket vitatnak meg, részt vesznek a Szerbiai Gazdasági Kamara által szervezett üzleti fórumon is. Emellett közös sajtótájékoztatót is tartanak majd, illetve a két ország kormányainak ülésére is sor kerül.
A Délvidékkel kapcsolatos, azon belül pedig az itt élő maroknyi magyarságot érintő kérdések felett azonban a szó szoros és átvitt értelmében is átsiklott Orbán. Ezek a problémák szemmel láthatóan hidegen hagyják a magyar kormányfőt. A helyi magyarságot „képviselők” pedig csak protokollbábuként utaztak le a dél-szerbiai Nišbe?
Akárhogy is, Orbán Viktor nem azért jött Szerbiába, hogy nemzettársait védje. 
F.J.
Közzétette: Fehér János 2016. november 20.[17:40]
http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/59584-orban-viktor-atrepuelt-szerbian-a-delvidek-nem-erdekli


Szijjártó: Szerbia az elsőszámú nyugat-balkáni partnere Magyarországnak

 

Szijjártó: Szerbia az elsőszámú nyugat-balkáni partnere Magyarországnak
Szijjártó Péter: Ha a Kárpát-medencében mindenki feleannyit tett volna a magyar nemzeti közösségekért, mint Szerbia, akkor a Kárpát-medence ma "jóval boldogabb hely lenne"
Magyarország első számú nyugat-balkáni partnere Szerbia - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédia újságíróinak vasárnap Nišben, a magyar-szerb kormányülés előtt.
A tárcavezető kiemelte: a ma kezdődő kétnapos kormányzati csúcstalálkozóval alapvetően három dologra akarják felhívni a figyelmet, így esősorban arra, hogy Magyarország és Szerbia között a kereskedelmi, gazdasági, kulturális és főleg a politikai kapcsolatrendszer "még soha nem volt olyan jó, hatékony és kiegyensúlyozott, mint jelenleg". Mindkét kormány, mindkét miniszterelnök sokat tett azért, hogy ez a kapcsolatrendszer a korábbi feszültségek helyett ma már a harmonikus együttműködésről legyen ismert - hangsúlyozta.
Szijjártó Péter kifejtette: azt is világossá szeretnék tenni, hogy Magyarország elkötelezett híve az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének. "Nem értjük, hogy az Európai Bizottság elnöke miért nyilatkozta a közelmúltban azt, hogy a következő öt esztendőben nem lesz bővítés" - fogalmazott. Mint mondta, "mi azt szeretnénk, hogy ha a következő öt esztendőben sor kerülne az Európai Unió bővítésére, és elsősorban Szerbia az esélyes arra, hogy leghamarabb az Európai Unió tagja legyen".
Úgy vélte, ha a Kárpát-medencében mindenki feleannyit tett volna a magyar nemzeti közösségekért, mint Szerbia, akkor a Kárpát-medence ma "jóval boldogabb hely lenne". Ezért nem értjük, sőt vissza is utasítjuk, hogy uniós tagállamok azért próbálják lassítani Szerbia integrációs folyamatát, mert a kisebbségi ügyekben várnak további teendőket az országtól - mutatott rá.
A külügyminiszter arra is kitért, hogy gazdasági jelentősége is van a mostani tanácskozásnak, hiszen Szerbia nagyon fontos kereskedelmi partnere Magyarországnak. A Mol, az OTP és a Richter is jelentős célpiacként tekint Szerbiára, emellett pedig a magyar kormány egy 20 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást és 30 milliárd forint kedvezményes hitelt tartalmazó gazdaságfejlesztési programot indított Vajdaságban, és ennek legfontosabb célja, hogy az ottani magyar közösséget megerősítsék a lakóhelyén, valamint még szorosabbra fűzzék a két ország gazdasági együttműködését.
Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt a magyar kormány csaknem minden minisztere részt vesz a szerbiai megbeszéléseken, amelyek egyrészt az együttes plenáris ülésen, másrészt az érintett magyar és szerb miniszterek kétoldalú találkozóin zajlanak majd. (MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése