2017. december 18., hétfő

Előrelépés a hivatalos nyelvhasználat területén!

Ellenzékből is lehet politizálni, eredményeket felmutatni!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége üdvözli azon napirendi pont javaslatot mi szerint mégis változásokra kerülne sor a Vajdaság Autonóm Tartomány ügyrendében az egyenrangú és teljes körű hivatalos nyelvhasználat területén.
A javaslat szerint, ami a VAT 17-ik ülésén (2017.december 21.) kerül megvitatásra és elfogadásra, 2018. július 1-től minden képviselőnek – aki a határozat hatályba lépését követően harminc napos határidőn belül jelzi milyen hivatalos nyelveken szeretné kézhez kapni az anyagokat – lehetősége lesz írásos formában hozzájutni a képviselőház és annak bizottságainak napirendjén szereplő anyagokhoz.  
Ezzel egy előrelépés történt az egyenrangú és teljes körű nyelvhasználat területén. Reméljük ez a keret bővítés a gyakorlatban is megválósul.
Azonban ahhoz, hogy a hivatalos nyelvhasználat teljes mértékben kiteljesedjen még meg kell teremteni a feltételeket a hivatalos nyelvek szóbeli használatára a képviselőház bizottsági ülésein. Hiszen a jelenlegi javaslat szerint a képviselők írásban elkaphatják a napirendi pontok anyagát pld. magyarul, de magán az ülésen nincsen rá lehetőség, hogy azon a nyelven felszólaljanak.
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége képviselőén  keresztül már észrevételezte ezt a hiányosságot és kezdeményezni fogja az ügyrend további változását a teljes körű nyelvhasználat eléréséért.
Mint ismeretes Csonka Áron a VMDK-MM lista tartományi képviselője 2017 májusában azzal a javaslattal fordult a VAT Képviselőházához, hogy ügyrendjének megváltoztatásával a tartományi képviselőknek tegyék lehetővé a képviselőház és a képviselőház bizottsági ülésein szereplő anyagok elérését írásos formában minden hivatalos nyelven, így magyarul is.
Ezt a javaslatot a tartományi hatalmi koalíció nem szavazta meg a VAT 14-ik ülésén. Az azt követő politikai egyeztetések során mégis kidolgozásra került egy javaslat, ami lényegében és elveiben megegyezik azzal a javaslattal, amit a VMDK-MM lista tartományi képviselője beterjesztett.
Ez az eset is azt bizonyítja, hogy ellenzékből is lehet politizálni és eredményeket elérni.
VMDK Press                                                             
Óbecse, 2017. december 18.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése