2017. december 29., péntek

Végleges: Szabadkán a főtéri szilveszterezés magyar előadok nélkül telik majd! Ez kinek a szégyene? Meddig aláznak bennünket?

 
Milan Topalović – Topalko, fotó: Kurir)    

 

Mint már írtunk róla, a haladó városi hatalom úgy döntött, Đorđe David kivénhedt belgrádi pop-rock előadó és Milan Topalović – Topalko népdalénekes (és a Farm nevű ízléstelen valóságshow győztese) ideális választást jelent a többnemzetiségű Szabadka főterén sorra kerülő szilveszterezéshez. Aki esetleg azt remélte, a végén legalább a látszat kedvéért mégis meghívnak egy magyar előadót, melléfogott.

Az említett határozat a polgárok nagy elégedetlenségét váltotta ki, ami a különböző honlapokon olvasható hozzászólásokból is jól látszik.
A magyarokon kívül a szabadkai horvátok is joggal érezhetik úgy, hogy ezúttal is diszkriminálták őket.
A szervezők az utolsó pillanatban ugyan a szabadkai Perpetuum mobile nevű együttest is meghívták, amely azonban szintén zömében szerb és részben angol nyelven adja elő a számait.
Felmerül a kérdés, miért nem lehetett legalább egy szabadkai magyar előadót meghívni?
Mivel lokálpatriótákról van szó, egészen biztos, hogy jelképes összegért léptek volna fel. (Aligha fér hozzá kétség, hogy kevesebbet kértek volna, mint David és Topalko, akik egyes információk szerint 15 ezer, mások szerint pedig 25 ezer eurójába kerülnek majd a szabadkaiaknak).
Hogy kire gondolok? Íme például néhány név.
A Nevergreen szabadkai rock együttes immár több évtizede működik. Sajátos stílusának köszönhetően főleg az utóbbi években kiváló fogadtatásra talált különböző nemzetközi fesztiválokon. A zenekar vezetője a magyar érzelmű Matlári Miklós, aki más nemzetiségű zenekedvelők körében is tiszteletnek örvend és Szabadka egyik védjegyének számít.
Az egészen más műfajhoz tartozó Lajkó Félix is Szabadka egyik legismertebb művésze, akit a magyarokon kívül a szerbek és a horvátok is csodálnak.
E sorok szerzője nincs elragadtatva Rúzsa Magditól, sem Bencsik Tamarától, de tény, hogy ezeket a délvidéki magyar lányokat elég sokan szeretik. Egészen biztos, hogy az őshonos szerbek is jobban örülnének nekik, mint pl. Topalkónak (aki többek szerint csak a primitívebb haladó párti tagokat és az innen-onnan jött és Szabadkán ragadt szerbeket hozza lázba).
Ez csak néhány példa.
Akárhogyis, az egyetlen helyes és normális megoldásnak valószínűleg az számítana, ha két magyar (mert a magyarok a legutóbbi népszámlálás szerint még mindig relatív többségben vannak Szabadkán), valamint egy (nem “hegyi tangót” játszó) szerb és egy horvát előadó lépne fel.
Sokan joggal jegyezhetik meg, hogy a főtéri szilveszteri “kornyikálás” az itteni magyarság legkisebb problémája. Ez igaz, csakhogy itt mégis komoly elvi kérdésről van szó. Főleg annak tükrében, hogy a VMSZ ebben az esetben is hagyta, hogy a szövetségesei megalázzák a magyarokat, valamint (tudomásunk szerint) a többi délvidéki magyar párt sem tiltakozott a degradáló jelenség ellen.
Emlékeztetőül: Szabadkán nemrég fellépett a priusszal rendelkező Svetlana “Ceca” Ražnatović, a hirhedt Arkan özvegye. Minap pedig Miroslav Ilić szintén szerb népdalénekes adott koncertet a város legszűkebb központjában. Korábban pedig a drogfüggő Aca Lukas turbofolkos előadó boldogította Szabadkát.
Meddig kell mindezt tűrnünk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése