2017. december 4., hétfő

Szerbiának hatvan évre lesz szüksége, hogy elérje az EU-s színvonalat

 

Ha a nyugat-balkáni régió országainak gazdasága továbbra is az 1995 és 2015 közötti időszakban mért ütemben „fejlődik”, még 60 évre lesz szükség ahhoz, hogy eljussanak az európai színvonal közelébe.

Ez a megállapítás a Világbank jelentésében olvasható. A felzárkózás előfeltétele elsősorban a regionális és a világpiachoz való csatlakozás, és a foglalkoztatás növekedése – írja a Danas című napilap.
A Világbank négy tényezőt emel ki, amelyek a régió országaiban fontos szerepet játszanak: ezek a makrogazdaság stabilitása, a foglalkoztatást akadályozó tényezők megszüntetése, a magánszektor és az üzleti légkör erősítése, illetve az egyes intézmények irányításának előremozdítása, és az állami szektor reformja.
A Balkánon 1995-ben az életszínvonal az átlagos német állampolgár standardjának 17 százalékát érte el. Ehhez képes 2015-ig mindössze 10 százalékot „fejlődtünk”!
Mindehhez természetesen hozzájárultak a balkáni háborúk, az azokat kiváltó tényezők és politikusok térnyerése, hatalomra jutása, és az azután következő folyamatos, szinte következetesnek mondható leépítés.
Szerbiában ezt a folyamatot tevékenyen „elősegítették” a haladók, és sajnos az őket kiszolgáló kisebbségben lévő helyi politikai erők is. A médiában visszatükröződő látszat talán ellentmond ennek az állításnak, viszont a tények megerősítik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése