2017. december 15., péntek

SZEBB HOLNAPOT, SZABADKA!

A politikusok szeretnek év végén összegezni. Persze, év közben is beszámolnak minden aprócska tettükről.  Büszkék arra, hogy mennyit dolgoztak a nép érdekében, hogy minden nap azzal keltek-feküdtek, hogy a lakosoknak jobb legyen. Decemberben, az ünnepek előtt megállnak egy másodpercre, hátra pillantanak, majd előre néznek. Sorolják a fontosabbnál fontosabb eredményeiket. Mesélik a terveiket. Néha kicsit lódítanak, néha kicsit sokat ígérnek.
        Szabadka haladó polgármestere elégedett. A subotica.com hírportálnak elmondta, hogy munkatársaival sikeresen oldogatják a városban felmerülő problémákat, az élet minden területére odafigyelnek, különböző projektumokat valósítanak meg. Mindent, amit másfél évvel ezelőtt, a mandátuma elején megígért, be is tart. Mindent megtesz azért, hogy a polgárok életét szebbé, jobbá tegye. Igaz, hogy az ellenzék néha bírálja, hogy nem csinálnak semmit, de ezzel nem foglalkozik. Politikával sem. Csak teszi a dolgát rendületlenül, az eredményeket pedig mindenki láthatja. A mindenki közt én nem vagyok, az biztos.


        Azt is elmondta, hogy a köztársasági költségvetésből kapnak pénzt, és végre lesz légkondicionáló berendezése a sportcsarnoknak. Nem fog hőgutát kapni az ország námber vanja, ha legközelebb kampányolni fog, teszem hozzá én. 20 millióba kerül a rendszer.
        A szerb és a tartományi kormánnyal is fantasztikus a viszonya a szabadkai önkormányzatnak. Ennek köszönhetően jövőre is dőlni fog a pénz. Lesz 800 millió dinár az Y-elágazás folytatására, 167 millió a Népszínházi munkálatokra. Meg még sok-sok pénz fontos dolgokra. Továbbra is csak azon fognak munkálkodni, hogy a terveket megvalósítsák, ennek alapvető célja, hogy minden állampolgárnak jobb életkörülményeket biztosítsanak Szabadkán.
        Szokások blabla szöveg. Állítólag jövőre kész lesz teljesen a Szabadkát tehermentesítő Y-elágazás, ami kerülőt biztosít a horgosi, illetve befejezése után a kelebiai határátkelő felé. Majd jönnek az illetékesek megtekinteni, átadni, megtekinteni, szalagot vágni, nyilatkozni. Lehet, hogy ott lengetik a kis zászlóikat a szabadkaiak is, akiket vagy száz autóbusszal szállítanak oda…
        A város lassan haldoklik. Az emberek elköltöznek, a munkások kis pénzért robotolnak, a betörések száma növekszik, egyre több az öngyilkosság, a polgármester mindenféle büntetés nélkül fenyegetőzik, ordít. Elégedett is lehet. Neki jó.
        Lehet, hogy a szökőkút is működik, a színházban is vannak előadások, a Palicsi-tó is tiszta, munkanélküli sincs, a fákat sem vágták ki, az emberek elégedettek, csak én nem látom. Jövőre meg elképzelhető, hogy lesz cementgyár is, ahol majd betoncsizmákat gyártanak. Ezt húzzák a másként gondolkodók lábára a polgármester ötlete alapján.
        A városvezetők még arra is gondolnak, hogy szilveszter éjszaka bulizhassunk a központban.  Đorđe David és Milan Topalović – Topalko énekel majd. Ez a szórakozás 15 ezer euróba kerül. Plusz az adó. Több kérdés is felmerülhet a lakosokban ezzel kapcsolatban: Miért nem valaki szabadkai énekel? Miért nem magyar? Miért nem bunyevác? Mi másra is lehetne elkölteni ezt a pénzt?
 

        Az Apokalipszis lovasai megérkeztek. Szebb holnapot, Szabadka!  
 
EGRI Emma
2017. december 14.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése