2017. december 14., csütörtök

Szávay István országgyűlési képviselő Facebook bejegyzése

Szijjártó Péter külgazdasági és külügy-miniszternek az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságában történt éves meghallgatásáról: 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatására került sor ma a Nemzeti összetartozás bizottságában. Az ülésen számos olyan téma került terítékre, amely elcsatolt területeink magyarságának mindennapjait érinti, üdvözlendő és kínos kérdések egyaránt felmerültek.
[…]
A miniszteri beszámolót követően számos témakörre kitértem én is. Mindenekelőtt a legfontosabb, az autonómia. Elmondtam, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kellene helyezni az önrendelkezési törekvések támogatására. Van egy lobbiszervezet, az Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért, amelynek célja épp az lenne, hogy ezeket a törekvéseket a nemzetközi fórumokon, elsősorban Brüsszelben megjelenítése, és támogatókat szerezzen hozzá. Csak épp az a baj, hogy ez az alapítvány az állami költségvetésből kapott 80 milliós támogatásának körülbelül háromnegyedét Kövér László határon túli haverjainak falunapjaira költi, ahelyett, hogy az autonómia érdekében lobbizna. Ennek is köszönhető az, hogy nem sikerült az önrendelkezési törekvések témáját európai üggyé emelni. Szijjártó Péter nem különösebben cizellált reakciója szerint mindig az adott országban jelen lévő magyar szervezet törekvéseit támogatják, ők határozzák tehát meg a magyar kormány irányvonalát.
Ismét, immár sokadik alkalommal felhívtam a figyelmet a 2018 és 2020 századik évfordulójára történő felkészülésre. Románia és Szerbia is nagy ünneplésre készül a gyulafehérvári és újvidéki nyilatkozat, valamint a trianoni békediktátum kapcsán, amely könnyedén kaphat magyarellenes élt. Ráadásul pontosan tudjuk, hogy Románia milyen hatékony a diplomáciai fellépés terén, nem hagyhatjuk, hogy egész Európát azzal kürtöljék tele, milyen tökéletes a nemzetiségek helyzete Erdélyben, és hogy milyen igazságos döntés volt annak idején hazánk feldarabolása. Szijjártó Péter szerint úgy kell fellépnünk, hogy se a kétoldalú kapcsolatok, se a nemzeti büszkeségünk ne sérüljön, és a magyar szervezeteknek se okozzunk gondot. Ezért a magyar pártokkal egyeztetik a tervezett lépéseiket és a román külügyminiszterrel is tárgyalt már az ügyről.
Nem tudtam megkerülni azt a kérdést sem, hogy továbbra is vannak olyan külhoni szervezetek, amelyeket a kormány kirekeszt a magyar-magyar párbeszédből, kiemelten ilyen a Magyar Mozgalom (MM) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) Délvidékről, valamint a horvátországi Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ). Sajnos Miniszter úr ismét csak azt a nem túl meggyőző választ tudta adni, hogy vannak bizonyos objektív mérőszámok, amelyek alapján eldöntik, hogy kikkel működnek együtt. Kérdés, hogy melyek lehetnek ezek a mérőszámok, hisz az MM és a VMDK összefogása legutóbb a délvidéki magyar szavazatok 26%-át szerezte meg, ott vannak a vajdasági parlamentben és a magyar többségű önkormányzatok jelentős részében is, a MESZ pedig pontosan olyan pozíciókkal rendelkezik, mint amilyenekkel rendelkezett korábban a rivális Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK).
[…]
A Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége felvetése nyomán felhívtam Miniszter úr figyelmét arra, hogy Szerbiában komoly veszélyben került a kulturális autonómia, ugyanis olyan törvénytervezet készült, amely konkrét jogkörszűkítéseket tartalmaz és számos más intézkedés mellett kétnyelvűvé tenné a Magyar Nemzeti Tanács működését. Sokatmondó volt Szijjártó Péter válasza, mely szerint a Vajdasági Magyar Szövetséggel fennálló megállapodásuk alapján a délvidéki párt azonnal jelez, ha valamilyen problémás ügy van a régióban, erről a törvénytervezetről azonban még nem hallott. Ezek szerint a VMSZ nem tartja túl nagy gondnak a nemzeti tanácsok jogköreinek tervezett újabb szűkítését... Megjegyeztem, hogy ez a kérdés is jól mutatja, érdemes lenne néha azért másokkal is szóba állni, és nem kizárólag a Fidesz külhoni fiókszervezeteivel egyeztetni.
[…]
Összességében normális párbeszéd jellemezte a meghallgatást, számos ügyet látunk hasonlóan, néhány kérdésben nem, vagy egyáltalán nem értünk egyet, de annak örülök, hogy Miniszter úr – a más kormánytagoktól megszokottakkal ellentétben – egyetlen felvetést sem hagyott válasz nélkül, még ha azok számomra nem is voltak mindig elfogadhatóak.
2017. December 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése