2018. július 21., szombat

A kormányfő figyelmeztet: a nemzeti tanács nem politizálhat

A kormányfő figyelmeztet: a nemzeti tanács nem politizálhat

Ana Brnabić szerb kormányfő figyelmeztette a Bosnyák Nemzeti Tanács vezetőségét, hogy be kell tartaniuk államuk törvényeit, mindenekelőtt a nemzeti kisebbségi tanácsokra vonatkozó törvényt, amely tiltja a tanács tagjainak, hogy politikával foglalkozzanak.
A Bosnyák Nemzeti Tanács ugyanis meghívta Koszovó külügyminiszterét, Behgjet Pacollit egy Novi Pazar-i látogatásra. Ennek kapcsán jelentette ki Ana Brnabić, hogy a nemzeti tanácsok egy adott kisebbség minden egyes tagját képviselik, nem pedig az egyes pártokat és egyéni érdekeket, amelyek nevében nem léphetnek fel, tudatta a szerb kormány, jelenti az N1.
„Meghívni a Novi Pazar-i iskolák igazgatóit a Bosnyák Nemzeti Tanács ünnepi ülésére a Bosnyák Nemzeti Tanács nevében annak a személynek az érkezése alkalmából, aki magát »Koszovó külügyminiszterének« nevezi, a szerb törvények egyértelmű és nyilvánvaló megszegését, valamint azt jelenti, hogy valaki visszaélt a nemzeti tanácsok tisztségével, illetve mandátumával“ – szögezte le a kormányfő.
„Szerbia példaképül szolgálhat a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak tiszteletben tartása terén, a szerb kormánynak pedig kötelessége megvédeni a nemzeti kisebbségek tagjait a nemzeti tanácsok egyes felelőtlen egyéneinek magatartásától“ – szögezte le a miniszterelnök.
,

2018. július 21. [12:56]

Brnabićeva poručila iz SAD: Upozoravam čelnike BNV...

Predsednica Vlade Ana Brnabić je iz SAD poručila predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da poštuju zakone svoje države.


Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić













Ona je istakla da pre svega treba poštovati Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.
Brnabićeva je naglasila da nacionalni saveti predstavljaju sve pripadnike jedne nacionalne manjine, a ne pojedinačne političke partije ili interese u čije ime ne mogu nastupati.

"Pozivati direktore škola u Novom Pazaru, kao što je neko ispred Bošnjačkog nacionalnog veća uradio, na neki događaj koji se naziva "svečanom sednicom Bošnjačkog nacionalnog veća“, a povodom dolaska osobe koja sebe naziva „ministrom spoljnih poslova“ naše Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, predstavlja jasno i flagrantno kršenje zakona Republike Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina", naglasila je premijerak.

Brnabićeva ističe da, i kao predsednica Vlade Srbije i kao predsednica Republičkog saveta za nacionalne manjine, upozorava čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća da ne zloupotrebljavaju nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Ovakve inicijative u direktnoj su suprotnosti sa svrhom postojanja i delovanja nacionalnog saveta. Pozivam čelnike BNV-a da se uozbilje, da budu odgovorni, pre svega prema građanima koje predstavljaju, da ne sakupljaju jeftine političke poene na račun stabilnosti i da ne zloupotrebljavaju toleranciju i razumevanje Vlade Srbije”, kaže se u reagovanju predsednice Vlade.

„Srbija je primer poštovanja prava i sloboda nacionalnih manjina, a obaveza Vlade je da zaštiti predstavnike nacionalnih manjina od neodgovornih pojedinaca u nacionalnim savetima da bi nastavili da jačamo naše društvo kao ravnopravno i inkluzivno“, naglasila je premijerka Brnabić.
Tanjug
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=07&dd=21&nav_category=11&nav_id=1421590

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése