2018. július 19., csütörtök

Blaskó Árpád a Kortárs Galéria új igazgatója

Parázs vita az új megbízott igazgatói kinevezések elfogadása körül a képviselő-testület 17. ülésén



A szabadkai városi képviselő-testület kedden tartotta meg sorrendben 17. rendes ülését. A legnagyobb vita a Kortárs Galéria megbízott igazgatójának kinevezése körül alakult ki, amelyen az ellenzéki képviselők és a hatalmon lévő koalíció tagjai is felszólaltak.
Az ülésen előterjesztett határozat a Kortárs Galéria új megbízott igazgatójának Blaskó Árpádot javasolta, aki az újvidéki Művészeti Akadémia tervezőgrafika szakán szerzett oklevelet. Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselője azt sérelmezte, hogy nem nevezik ki újra Nela Tonkovićot, aki igazgatóként kiváló munkát végzett a Kortárs Galéria élén, és aki mellett több mint száz művész állt ki. Maglai szerint Blaskó Árpád pártalapon lett kinevezve, úgy, hogy nincsenek jelentősebb szakmai tapasztalatai, így véleménye szerint az intézmény szakmai színvonala a jövőben látványos visszaesést fog produkálni.
– Azért, mert valaki egy párt tagja, nem lehet diszkriminálni azzal, hogy nem lehet egy közvállalat vagy közintézmény igazgatója. Hogyan hajtana végre egy ilyen diszkriminációt az ellenzék? Az a kijelentés pedig, hogy valaki nem képes egy funkciót betölteni csak azért, mert egy párt tagja, abszurd állítás – reagált az ellenzék vádjaira Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője, és feltette Maglainak a kérdést, hogy az ő polgármesteri ideje alatt hány pártonkívüli személyt nevezett ki a városi közvállalatok és a közintézmények élére.


(Fotó: Gergely Árpád)

Dorogi Erika, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője Blaskó Árpád életrajzát ismertetve elmondta, hogy az újvidéki Művészeti Akadémián végzett képzőművészeti szakirányon, majd dolgozott a tartományi művelődési titkárságon, mint a nemzeti kisebbségek és közösségek kultúrájáért megbízott tanácsos, valamint munkatársa volt a Kosztolányi Dezső Színháznak és a Népszínháznak, így megvan a képessége az igazgatói poszt betöltésére, ezért a Vajdasági Magyar Szövetség támogatja a kinevezését.
A vita során kisebb botrányt okozott László Gyula felszólalása, aki azzal vádolta a Szerb Haladó Pártot, hogy magyartalanítja a közintézményeket és közvállatokat.
– Szörnyűek az ilyen kijelentések. Különösen, amikor Szerbia és Magyarország kapcsolata soha nem volt jobb, mint most, amikor Magyarország egyike azon ritka országoknak, amelyek feltétel nélkül támogatják országunk csatlakozását az Európai Unióba – utasította vissza László Gyula szavait Bogdan Laban polgármester.
Blaskó Árpád kinevezését a képviselő-testület 35 igen és 10 nem szavazat mellett elfogadta.
[...]
pasz 
Magyar Szó, 2018. július 18. 9., vagy
https://www.magyarszo.rs/hu/3732/vajdasag_szabadka/186517/Blask%C3%B3-%C3%81rp%C3%A1d-a-Kort%C3%A1rs-Gal%C3%A9ria-%C3%BAj-igazgat%C3%B3ja.htm, 2018. július 17. [17:26] 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése