2018. július 20., péntek

Doroslovo izgubilo trećinu stanovnika

Sve više Vojvođana, uglavnom uz mađarski i hrvatski pasoš, odlazi u inostranstvo. Za sedam godina selo kod Sombora ostalo bez 500 mladih. Svaka šesta kuća prazna i oronula

SVE više žitelja Doroslova, nekad velikog sela nadomak Sombora, odlazi na rad u inostranstvo, pa u ovom mestu gotovo da nema kuće u kojoj neko od članova familije, komšija ili prijatelj, nije već negde preko granice. Sima Pribić, zamenik predsednika Saveta MZ kaže da je Doroslovo naseljeno pretežno mađarskim življem i da je za sedam godina izgubilo 500 duša.
Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u selu je živelo 1.570 žitelja. Ostali su ovde samo stariji, da očuvaju domaćinstvo. Naselje sada nema ni 1.000 žitelja, a većina kuća od njih 637, uglavnom je prazna. Da nije Srba prognanih iz Hrvatske, BiH i Roma, mesto bi već bilo pusto. Svaka šesta-sedma kuća je prazna i oronula jer nema ko da ih održava.

Trećina mladih bi da napusti zemlju
- Oko 80 odsto žitelja Doroslova udaljenog od Sombora 21 kilometar, čine stariji od 50 godina. Mladi sa 20 godina otišli su inostranstvo, tamo rade i povremeno dođu da obiđu roditelje i malobrojnu rodbinu. Većina ostaje trajno u inostranstvu - kaže naš sagovornik.
Odlazak mladih ne čudi, s obzirom na to da je u Somboru i okolini privreda zamrla, pa je mladima jedini izbor čekanje na birou, ili posao plaćen po minimalnoj zaradi. Većina se zato lako odlučuje da hleb zaradi u tuđini. Uz mađarski ili hrvatski pasoš i poznavanje jezika, odlazak je mnogo jednostavniji.
Od 637 kuća mnoge napuštene


Bebisiterke, negovateljice, medicinske sestre, kuvari, konobari i građevinski radnici su zanimanja koja se najčešće traže u zemljama Zapadne Evrope. Najčešća destinacija je Nemačka, ali odlazi se i u Austriju, Italiju, Švajcarsku, Holandiju, Mađarsku. U zavisnosti od posla, mesečno može da se zaradi od 900 do 1.300 evra i više.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése